Tagadja bűnösségét az Elender-hacker

Vágólapra másolva!
Csupán az Elender rendszerének biztonsági hiányosságaira kívánták felhívni a figyelmet az internetszolgáltató szervereinek három évvel ezelőtti feltörői - állítja az elsőrendű vádlott. A tinédzser szerint a megszerzett adatokkal nem követtek el visszaéléseket.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét az a harmadikos gimnazista, akit az ügyészség az Elender internetszolgáltató társaság rendszerének három évvel ezelőtt történt sorozatos feltöréseivel vádol a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden megkezdődött büntetőperben. A vádban foglalt bűncselekmények - folytatólagosan,bűnszövetségben elkövetett közérdekű üzem megzavarásának és magántitok jogosulatlan megismerésének bűntette - miatt halmazatban akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az elsőrendű vádlottra, aki a cselekmény elkövetésekor 16 éves volt, lényegesen enyhébb büntetéskiszabási szabályok vonatkoznak.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson arra a kérdésre, hogy miért az Elender rendszerébe hatoltak be, úgy válaszolt: az internetes társadalom nem szerette ezt a céget, mert a biztonsági rendszere tele volt hibákkal, "lyukas volt", ráadásul hónapokon át nem is javították ki hiányosságait. Arra a kérdésre, hogy miért nem e-mailben figyelmeztették a szolgáltatót a rendszer hiányosságaira, azt felelte: ez eszébe sem jutott, lehet, hogy ez lett volna a helyes. Bár véleménye szerint a cég így sem javította volna ki biztonsági rendszerének azokat a hibáit, amelyekről hónapok óta tudomásuk lehetett. A vádlott hangsúlyozta, hogy a rendszer feltörésekor nem kívántak személyes adatokkal visszaélni, például nem olvasgatták mások leveleit, de az sem merült fel bennünk, hogy bárki visszaélhetne az általuk nyilvánosságra hozott információkkal. A vádlott elmondta: az akciókhoz használt programokat teljesen legálisan töltötték le főként amerikai webhelyekről.

A vádirat szerint a két hacker 1999. december 29-én feltörte az Elender Rt. honlapját, a hálózatok forgalmának lehallgatására alkalmas úgynevezett "sniffer" programmal naplózták az előfizetők és a szerver közti adatforgalmat, a felhasználók azonosítóját és kódolt jelszavát rögzítették, majd egy számítástechnikai szakközépiskola szerverén visszafejtették. Az elkövetők mintegy 1900 felhasználói nevet rögzítettek a hozzá tartozó jelszavakkal, az egyik fiatal hacker az internetszolgáltatót gúnyoló szöveget is szerkesztett. A hackerek 2000. január 8-án jogosulatlanul behatoltak az Elender rendszerébe, ezért a cég munkatársainak több órára le kellett választaniuk a szervert az internetről. Ez mintegy 35 ezer előfizetőt érintett. Három héttel később a két tettesi magatartással vádolt fiú ismét jogosulatlanul behatolt az Elender rendszerébe, kicserélte a honlapot, és jelszavakat hozott nyilvánosságra.