A Bertelsmanné a Napster

Úgy tűnik, hogy a korábban is többszöri "gyorssegélyt" folyósító német médiaóriás menti meg a csőd szélén álló, fájlcsere-szolgáltatási platformot nyújtó céget.

Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a hír, miszerint a legendás Napster csődközeli helyzetbe került, a cég ezzel egy időben bejelentette vezérigazgatója, Konrad Hilbers távozását. A Napster és a Bertelsmann AG pénteki, közös bejelentése szerint az online fájlmegosztás terjedését megindító vállalkozás a német médiakonszern birtokába kerül. Ezzel egy időben bejelentették, hogy Hilbers visszatér vezérigazgatói posztjára és a korábban szintén távozó Shawn Fanning, a Napster alapítója is a cégnél marad.

A Bertelsmann az elmúlt évben közel 86 millió dollárt invesztált az "ingyenes" fájlcsere-szolgáltatást 2001 nyarán beszüntetni kénytelen, perektől sújtott Napsterbe. Az utóbbi hónapok során megtörtént a szolgáltatás előfizetéses letöltési rendszerré alakítása, a többször is beígért start azonban egyelőre elmaradt.

A Napster "mindössze" 8 millió dollárért kerül a Bertelsmann tulajdonába, az összeget a cég adósságainak kompenzálására szánják. A megállapodás a német vállalat számára egyben a korábban folyósított több tízmillió dolláros kölcsönök vissza nem térülését is jelenti.

Korábban:

Csőd fenyegeti a Napstert