Új tükörreflexes csúcsgépek érkeznek

Vágólapra másolva!
A napokban mutatta be a Canon és a Nikon legújabb profi fényképezőgépeit, így hamarosan már négy új típus közül választhatnak a fotósok. Bemutatjuk a legfontosabb újításokat, és összehasonlítjuk a vetélytársakat.
Vágólapra másolva!

Canon EOS 40D

Először a nagyobb japán gyártó rukkolt elő fejlesztéseivel, vagyis a Canon EOS 40D és EOS 1Ds Mark III modellekkel. Az előbbi típus a másfél évvel ezelőtt debütáló Canon 30D-t hivatott felváltani, és bár első ránézésre csupán kisebb ráncfelvarráson esett át, egyes új funkcióit már az 1D-sorozattól örökölte.

A tíz megapixeles érzékelővel felszerelt 40D ugyanazt a pormentesítő rendszert kapta meg, amely a 400D-ben mutatkozott be először, vagyis a gép "lerázza" magáról a porszemeket, de szoftveresen is képes retusálni a letapadt szemcséket. Ennél is fontosabb azonban, hogy a magnézium-ötvözet váz időjárásálló burkolatot kapott bizonyos pontokon.

Forrás: [origo]

Az 1D-sorozatra emlékeztet az új autófókusz-rendszer is, amely már 9 vízszintesen és függőlegesen egyaránt érzékeny ponttal rendelkezik, a DIGIC III képfeldolgozó processzor, mely 6,5 kép/másodperces sebességet tesz lehetővé, illetve az új 14-bites analóg/digitális átalakító, ami szebb tónusátmeneteket hivatott elérni.

Szintén az EOS-1D Mark III típustól származik a hatalmas, 3 colos LCD kijelző is. Ennek felbontása 230 ezer pixel, ugyanakkor Live View üzemmódra is képes, így a kompakt gépekhez hasonlóan komponálásra is lehet használni a kijelzőt, bár ilyenkor nehézkesebb a fókuszálás. A Canon 40D szeptemberben jelenik meg kereskedelmi forgalomban, ára várhatóan 1299 euró, azaz 334 ezer forint körül mozog majd.

Nikon D300

Ezzel a masinával versenyez majd a Nikon D300 típusa: a 12 megapixeles képérzékelő szintén lerázza magáról a port, a magnézium-ötvözetből készülő gépváz azonban itt már teljesen időjárásálló a gomboknál is. Míg a Canon 100 ezer expozícióig garantálja a rekesz tökéletes működését, addig a másik japán modell esetében ez 150 ezer fotót jelent.

A D300 sem egy lomha kamera: ugyanazt az 51-pontos élességállítási rendszert kapta meg, mint a most bemutatott D3, ráadásul a rekesz késleltetése mindössze 45 milliszekundum a gyári adatok szerint. Másodpercenként 6 képet lehet vele rögzíteni alapból, az opcionális markolat használatával pedig ez az érték 8-ra nő.

Forrás: [origo]

A 14 bites analóg/digitális átalakítóval és új EXPEED processzorral felszerelt fényképező HDMI portot is kapott, illetve támogatja a villámgyors CompactFlash UDMA szabványt. A cserélhető optikás gép hátoldalára szintén egy 3 colos monitort építettek, amely szintén képes Live View üzemmódra, felbontása azonban egyedülálló, 922 ezer pixeles. A Nikon D300 novemberben jelenik meg a boltok polcain, ára a tengerentúlon 1800 dollár, vagyis 338 ezer forint lesz.

Canon EOS 1Ds Mark III

Új mérföldkövet jelent a digitális fotózás történetében a Canon 1Ds Mark III, ugyanis ez az első kisfilmes méretű (24x36 milliméter) szenzorral szerelt gép, amely 21 megapixeles fotók rögzítésére képes.

A rendkívül masszív fémvázba épített fényképező teljesen időjárásálló, belül pedig ugyanazt a pormentesítő rendszert, és 14 bites A/D átalakítót tartalmazza, mint az EOS 40D. A nagy mennyiségű adat feldolgozásához viszont ennél a gépnél már két darab DIGIC III processzort alkalmaznak.

Forrás: [origo]

A fényképező hátfalán ugyanaz a 3 colos, 230 ezer pixeles kijelző kapott helyet, mint a 40D esetében, viszont Live View üzemmódban kizárólag manuálisan lehet élességet állítani. Normál használat mellett a 45-pontos autófókuszt érdemes használni, melynek segítségével akár 5 fénykép készíthető másodpercenként.

A 300 ezer expozícióra tervezett új csúcsgép novembertől lesz megvásárolható, ára az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 7999 dollár, azaz másfél millió forint lesz majd.

Nikon D3

Bár mindössze 12 millió pixeles, legalább ennyire érdekes a konkurencia új topmodellje is, ugyanis ez az első teljes kisfilmes méretű (24x36 mm) képérzekelővel ellátott típus. Kemény munkára tervezték ezt az eszközt is: az időjárásálló magnézium-ötvözet vázba épített rekesz 300 ezer expozíciót biztosan kibír a gyártó szerint.

Az 51-pontos autófókusszal és új EXPEED chippel szerelt gép akár 9 képet tud tárolni másodpercenként, a DX-típusú objektívek használatakor pedig ez az érték 11-re nő (ilyenkor 5 megapixeles fotókat készít a Nikon). A hátoldalán a D300-nál már bemutatott 3 colos, 922 ezer pixeles, Live View LCD kijelző kapott helyet.

Forrás: [origo]

Különlegesség, hogy a fényérzékenység akár ISO 100 és 25600 között állítható, illetve hogy az új Virtual Horizon funkció használatával ellenőrizhető, pontosan vízszintben van-e a készülék. Egyszerre akár két darab CF-kártyára is tud képeket menteni a kamera, mely novemberben jelenik meg a kereskedésekben, az USA-ban 4999 dolláros, azaz 940 ezer forintos fogyasztói áron.