Spéci optikák digifotósoknak

Vágólapra másolva!
A legnevesebb gyártók sorra mutatják be az új objektíveket: a Zeiss, a Tokina, a Sigma és a Nikon egyaránt különleges típusokkal rukkolt elő a karácsonyi szezon előtt.
Vágólapra másolva!

Sigma halszemek

A Sigma két új lencsét is leleplezett a nyilvánosság előtt. Külön érdekesség, hogy mindkettő úgynevezett halszemobjektív, vagyis teljes, 180 fokos látószöget enged rögzíteni. A Sigma 4.5mm EX DC Circural Fisheye HSM kódjelű optika ráadásul az első típus, amelyet kifejezetten a kisebb méretű digitális szenzorokhoz fejlesztettek ki. A 4.5 milliméter gyújtótávolságú eszköz kör alakú képet rajzol, legtágabb rekeszértéke pedig F2.8.

Forrás: [origo]

A helyes színvisszaadás érdekében SLD (Special Low Dispersion) lencsetagokkal látták el az új Sigmát, a hangtalan fókuszálást pedig a HSM ultraszonikus motor segíti. A körkörös halszemoptikát többnyire "vicces" portrékhoz, illetve sportfotózáshoz használják, bár a csillagászati fotózásnál és egyéb tudományos területeken is hasznos.

A Sigma 10mm EX DC Fisheye HSM szintén 180 fokos látómezőt rögzít, viszont hagyományos, téglalap arányban. A legtágabb blendeérték ennél a modellnél is F2.8, de megegyezik a 13,5 centiméteres minimális fókusztávolság, és a HSM fókuszmotor is. A japán gyártó művészi és tudományos célokra egyaránt ajánlja az optikát.

Tokina makró és széleslátó

Egy másik japán gyártó szintén két új terméket jelentett be a napokban. A Tokina AT-X M35 Pro DX makrólencsét, illetve a Tokina AT-X 116 Pro DX nagylátószögű zoomot. Az előbbi objektív azért különleges, mert az analóg kameráknál megszokott alapobjektív gyújtótávolságát nyújtja a kisebb digitális tükörreflexes képérzékelőknél. Ez a tartomány rejtélyes okokból hiányzott az elmúlt években.

Forrás: [origo]

Nikon gépre szerelve 53.5, Canon fényképezővel használva pedig 56 milliméter a kisfilmes értékeken számított gyújtótávolsága az új makrónak. A virágporzók és a rovarok fotózása mellett általános optikaként is használható, ilyenkor Focus Limiter segíti a fotózást. A szerkezet már december 21-től kapható Japánban, fogyasztói ára 68 ezer yen, vagyis 110 ezer forint lesz.

A másik új Tokina termék kifejezetten széleslátószögű fotózásnál lehet hasznos, ugyanis gyújtótávolsága kisfilmes értékeken számolva 17-25mm Nikonra szerelve, illetve 18-26mm Canon gép esetében. A fix 2.8-as blendével ellátott optika 90 ezer yenért, tehát körülbelül 145 ezer forintért vihető haza a felkelő nap országában.

Nikon alapoptika stabilizátorral

Új kit objektívet fejlesztett ki a Nikon: a tartomány változatlanul 18-55 milliméter (kisfilmes értékeken 27-83mm), azonban a felfrissített változat már képstabilizátort és ultrahalk fókuszt is kapott. A 28 centiméteres közelponttal rendelkező lencse mindezekkel együtt többet nyújt, mint a legnagyobb rivális kit optikája, ennek ellenére az ára az Egyesült Államokban várhatóan 199 dollár, vagyis mindössze 35 ezer forint lesz. Reméljük, az új fényképezőkhöz is ezt a változatot mellékelik majd a közeljövőben.

Forrás: [origo]

Zeiss indusztriális üvegek

Egyedüli európai vállalatként a német székhelyű Zeiss egy teljesen új objektívcsaládot vezetett be. Az ipari és tudományos felhasználásra szánt ZF-I-sorozatból azonban valószínűleg a vastagabb pénztárcájú fotósok is vásárolnak majd, ugyanis a retró stílusú lencsék a várhatóan csúcsminőségű kialakítás mellett kapnak fókusz- és belnderögzítő csavart is, sőt ellenállnak a pornak és a vízpermetnek egyaránt.

Elsőként a 25 milliméteres, 2,8-as blendéjű, majd a 28 milliméter gyújtótávolságú 2-es rekesszel ellátott változat, végül pedig a 35 milliméteres lencse jelenik majd meg. Mindhárom változat kizárólag Nikon F-bajonettel érkezik majd a boltokba, ugyanis a gyártó szerint ez a legelterjedtebb formátum a tudományos világban.

Forrás: [origo]