Duke Nukem visszatér

Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag tíz éve fejlesztik az egykoron nagy sikert aratott 3D-s lövöldözős játék, a Duke Nukem 3D új, Forever alcímű epizódját. Most azonban egy rövid videót publikált a játék kiadója, melyben már a játék néhány pillanatát is el lehet kapni.
Vágólapra másolva!

A 3D Realms egy rövidke teaser videót adott ki a készülő játékból, amely úgy tűnik, röpke tíz év után van esély rá, hogy tényleg megjelenik, noha még mindig nem tudni túl sok mindent a játékról.

A rövidke bemutató mindössze egy perc hosszúságú, és jelentős részét csupán feliratok teszik ki, ennek ellenére mindenkinek érdemes letölteni a kiadó honlapjáról a nagyfelbontású, Quicktime formátumban kiadott bemutatót, aki még 1996 tájékán órákat nyúzta háromdimenziós környezetben kétdimenziós szörnyeket felvonultató, szabadszájú és véres, de sajátos humorával számos játékost meghódító elődöt.


Innen töltheti le a HD-felbontású bemutatót
A most kiadott bemutatóban a kultikus videojáték-főhős, a kigyúrt Duke Nukem jó szokása szerint egy hatalmas szivarral a szájában súlyzózik egy fekvenyomópadon ülve. Miközben a kamera körülötte pásztázik, néhány másodperces képsorok villannak fel a Foreverből. Ezekben gyilkolás közben lehet viszontlátni az első részből ismert szörnyek: többek között felbukkan a holttestek között üvöltve a disznófejű mutáns, illetve a poliphoz hasonló lebegő monszter is. Az akciójelenetek végén Duke leteszi a súlyzót, megropogtatja kézfejét, és vagányul a kamerába fújja szivarja füstjét.

Tíz éve érkezik

Remélhetőleg ezúttal tényleg visszatér: a Duke Nukem Forevert kiadója még 1997 tavaszán jelentette be, ekkor a megjelenést 98 közepére ígérték. Akkor a szaksajtó arról számolt be, hogy a program a Quake II játékmotorját használja majd, ezt később az Unreal-ére cserélték le, a megjelenést pedig 1999-re, később pedig 2000-re és 2001-re halasztották.

Ebben az évben már egy rövidebb videót is publikált a 3DRealms a játékból, jelezve, hogy tényleg dolgoznak rajta. 2002-ben az új programozókkal megerősített fejlesztői csapat teljesen újraírta a játék grafikus motorját, hogy a Duke Nukem új verziója az azóta megjelent újabb játékokkal szemben is versenyképes maradjon. Ezt követően 2003-as, 2004-es és 2005-ös megjelenéseket ígértek, persze egyik sem teljesült - eközben a játék számos alkalommal elnyerte a Wired magazin Vaporware-díját, amely a soha meg nem jelenő termékek citromdíja.
Nosztalgiázzon mellékágon
Annak ellenére, hogy a Duke Nukem Forever ilyen sokat késett, a főhős kalandjai egy, az eredetitől gyökeresen eltérő játékban folytatódtak. A Manhattan Project alcímű játék demója a Szoftverbázisról is letölthető, bár ez egy oldalnézetből irányítható platformjáték, az egyedüli közös pontja az elődjével az, hogy mutáns szörnyeket kell benne likvidálni - csak nosztalgiából érdemes kipróbálni.