Elítélték a feleséggyilkos Linux-fejlesztőt

Vágólapra másolva!
Végére ért a feleségének meggyilkolásával gyanúsított Hans Reiser pere, a kaliforniai bíróság első fokon bűnösnek találta. A fél éve húzódó per eredménye azért meglepő, mert jóformán csak közvetett bizonyítékok alapján született meg az ítélet. A fejlesztőre huszonöt évtől életfogytig tartó büntetés vár.
Vágólapra másolva!

Nina Reisert 2006 szeptember harmadikán látták utoljára, keresése egy barátnőjének bejelentése után szeptember ötödikén indult el. Az asszony válófélben volt, ráadásul viszonyt ápolt Reiser egyik ismerősével, a nyolcszoros emberölésért azóta elítélt Sean Sturgeonnel. A programozó ellen szóló közvetett bizonyítékok rendkívül erősek voltak, nem tudott magyarázatot adni a kocsijában talált, felesége vérével szennyezett hálózsákra, vagy a rendőrségi nyomozásokról szóló frissen vásárolt szakirodalmakra sem.

A pert részleteibe menően követő Threat Level blog elemzése szerint Reiser ügye akkor került rossz vágányra, amikor a fejlesztő március harmadikán saját kezébe vette a védelmét. Reiser megpróbált ugyan magyarázatot szolgáltatni az ellene felhozott közvetett bizonyítékokra, ám azok a hihetetlenségtől a nevetségességesséig terjedtek, nem sikerült velük megnyerni a esküdteket. A védekezés szerint a Hondájának első ülését azért dobta ki, mert a kocsiban aludt, az autó belső terében pedig azért állt a víz, mert piszkos volt és kimosta.

Reiser elítélésével veszélybe került a szabad szoftveres körökben elismert Reiser5 fájlrendszer fejlesztése, amely a 2004-ben megjelent Reiser4-et váltaná le. Bár több forrás is megjegyezte, hogy egyes bűnözők folytathatták munkájukat a börtönben, nem tudni, mi lesz Reiser sorsa. A fejlesztő által vezetett Namesys egyik dolgozója még ezév januárjában azt nyilatkozta a CNetnek, hogy a cég már nem folytat keresedelmi tevékenységet.A Reiser által írt töredezettségmentesítésre nem szoruló, rendkívül biztonságos és gyors fájlrendszer jövőjének bizonytalanná válása érzékenyen érintheti a sok kisebb fájllal dolgozó szerverek üzemeltetőit. De kellemetlen helyzetbe kerülhet az Asus Eee gépekkel szállított Xandros Linux is.