Adatközpont lesz egy nukleáris létesítményből

Vágólapra másolva!
Európa egyik legnagyobb szerverközpontját alakítják ki a németországi Hanau használaton kívüli nukleáris fűtőelem-gyárában, amelyet teljes egészében zöld energiával működtetnek majd.
Vágólapra másolva!

A brit 1 & 1 internet nevű webhoszting cég alakítja át adatközponttá a németországi Hanau használaton kívüli nukleáris létesítményét, egy fűtőelem-gyárat - írja a Webhosting News.

A New MOX nevű létesítmény összesen 10 ezer négyzetméteres területen maximum százezer darab szervert tud majd befogadni, és teljes egészében megújuló energiaforrásokkal termelt árammal üzemeltetik majd. A brit cég szakemberei szerint a gyár területén bőségesen lesz majd hely olyan hűtőberendezések számára, amelyekkel jelentősen csökkenthetik az áramfogyasztást.

A vállalat elsősorban azért választotta az adatközpont számára a volt nukleáris üzemet, mert az jó helyen fekszik: Hanau mindössze 25 kilométerre van az európai pénzügyi vérkeringés központjának számító Frankfurttól (Link: a Google térképén itt), és a 1 & 1 nem rendelkezik hasonló létesítménnyel a közelben. A gyártelep sugárzó anyagoktól való megtisztításával sem kell fáradoznia a vállalatnak, az eredetileg a Siemens által a nyolcvanas évek elején létesített üzemet ugyanis soha nem helyezték üzembe.

Az ingatlan 1995-ig kihasználatlanul állt, az újrahasznosítására csupán az atomipari létesítményekre vonatkozó szigorú törvények miatt nem volt lehetőség, egészen két évvel ezelőttig. A New MOX a tervek szerint húsz embernek ad majd munkát a német iparvárosban - mindössze ennyi kell az üzemeltetéséhez -, viszont ennél jóval többet a 1 & 1 karlsruhei kutatóközpontjában, ahol kihasználják majd a megnövekedett kapacitást. A cég egyébként a közvetlen szerver- és webhoszting mellett a szoftvereket kiváltó online szolgáltatásokkal és cloud computinggal foglalkozó ügyfeleknek szánja az új létesítményt.