A légierő és pedofilvadászok is használják a PlayStationt

Vágólapra másolva!
Kétezerkétszáz darab PlayStation 3 konzolgép beszerzését tervezi az amerikai légierő: a speciális, Cell processzorral szerelt videojátékokból kutatásokhoz használható szuperszámítógépet építenek.
Vágólapra másolva!

Az InformationWeek újságírója erről az amerikai kormányzati közbeszerzési honlapjáról értesült. Mint kiderült, a kétezerkétszáz darab PlayStation 3-at szuperszámítógép építésére használják majd. A légierő New York állambeli kutatólaboratóriumában jelenleg is üzemel egy 336 darab PS3 konzolból épített számítógépes klaszter, ennek teljesítményét fogják jelentősen megnövelni az újonnan beszerzett konzolokkal.

A játékgépekből épített szuperkomputert jelenleg többek közt arra használják, hogy több radarképet illesszenek össze egy nagyfelbontású felvétellé, emellett nagyfelbontású videók feldolgozását is végzik rajta. Az új rendszeren azt is tesztelni fogják, hogy milyen egyéb célokra lehet alkalmazni a Sony konzolját, amelyben ugyan a standard, szerverekbe szánt Cell lapkánál kisebb teljesítményű, ám azoknál jóval olcsóbb központi egység működik.

Nemrég jelentette be az amerikai kiberbiztonsági központ, hogy hálózatba kötött PlayStation 3 konzolokat alkalmaznak olyan jelszavak feltöréséhez is, amelyekkel feltételezhetően gyerekpornós felvételeket titkosítottak le. A konzolokon a tudományos kutatásokhoz használt Folding@Home elosztott számítási rendszer kliensprogramja is futtatható, mellyel a tulajdonosok konzoljaik szabad kapacitását ajánlhatják fel a projektben való részvételre.