Laptopot loptunk

Vágólapra másolva!
2008-ban a rendőrség kimutatása szerint 1266 notebookot loptak el Magyarországon. Ezek egy részét talán meg lehetett volna menteni, ha a gépet szem elől tévesztő tulajdonos odazárja valamihez a masinát. Laptopzárakat teszteltünk a legolcsóbbtól a negyed netbook árába kerülő legjobbig.
Vágólapra másolva!

Notebookot nem nehéz lopni. Elég csak összehajtani és elsétálni vele. Tömegben még az sem tűnik fel, ha a gépet táskával együtt emelik el a buszok és vonatok poggyásztartójáról. A folytatás mindkét esetben azonos. Az ember kénytelen végiggondolni, milyen személyes adatok rejlettek a gépen, megvannak-e máshol a masinán tárolt családi fotók, nincs-e elmentve a netbank kódja, az e-mail fiók jelszava. Ha ezek megvannak - és a készülő szakdolgozatról, leadandókról vagy céges iratokról is van biztonsági mentés - csak akkor jöhet az elkeseredés, és annak kigondolása milyen lesz a következő gépünk. Mert annak, hogy a tolvaj lebukjon, sok esélye nincsen.

A lopás megakadályozására szerencsére vannak eszközök. A legtöbb hordozható masinán megtalálható a Kensington Slotnak nevezett apró rés, ahová a T alakú nyelvvel rendelkező notebook zárakat lehet csatlakoztatni. Az esetek többségében a készülék meg is van erősítve ezen a ponton, így az aggódó tulajdonos nem csak egy darab műanyaghoz csatlakoztatja a zárat. A Slot nélküli eszközöket is fel lehet szerelni olyan biztos ponttal, amihez hozzá lehet kapcsolni a spéci sodronyos zárakat. Ezeknek az intézkedéseknek viszont csak akkor van értelme, ha a sodronyok valóban állják a támadást, ha a kulcsokat tényleg nem lehet hamisítani.

És akkor jött az erővágós ember...

Tesztünkben a Kensington egy régebbi és öt most is kapható típusát próbáltuk ki, amelyeket a hazai forgalmazó, az Acco Brands bocsátott rendelkezésünkre. A sodronyoknak először egy Sog multiszerszám drótvágójával estünk neki, amelyik zár ezt túlélte, azt egy remek áttételes Beta drótvágóval puhítottuk meg. A teszt során mindegyik zár elesett: volt olyan, amelyik két-három nyisszantást bírt csak ki, a legdrágábbat azonban csak öt perc nyiszálás és sarabolás után sikerült teljesen szétvágnunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Komámasszony, hol a notebook? (további képek galériánkban)

Tesztünk első résztvevője a Twin Microsaver nevű lakat volt. Ez a típus a Kensington kínálatában már nem elérhető, ám egyes notebook gyártóktól még be lehet szerezni saját márkás verzióban. A fekete műanyag borítású, vékony sodronyra két zárat is szereltek, lehetővé téve, hogy az aggódós előadók egyszerre zárják oda az asztalhoz a notebookot és a projektort is. A Microsaver addig meg is őrzi a berendezéseket, amíg valakiben fel nem merül, hogy el kellene őket lopni. A vékony sodrony a multiszerszám ötödik-tizedik harapására adta fel, különösebb megerőltetés nélkül, valamivel több mint egy perc alatt sikerült elvágni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Látszólagos biztonságban a laptop (további képek galériánkban)

Nem bírta jobban a kiképzést a retikülbe, oldalzsebbe elrakható, spirál alakú ComboSaver Portable Lock sem. A cég legalacsonyabb, SAFE besorolású eszköze meglehetősen gyorsan, pár harapás alatt elengedte a védendő notebookot, fél percig sem állt ellen a támadásnak. Kényelmesebb, szélesebb vágóélű céleszközzel pedig még gyorsabban el lehetett volna kötni a zárral védett kütyüt. Az internetes videók tanulsága szerint a felkészült tolvajt öt másodpercig állítja meg ez a fajta védelem. A vékony sodrony és leheletnyi műanyag borítás még arra sem elég, hogy az ember nyugodtan hagyja ott a gépét, míg elsétál a kávézó pultjához egy újabb capuccinóért.

Négytárcsás számzára miatt az előző zárral azonos védelmi besorolást kapott a harmadik biztonsági berendezés, a jóval vastagabb dróttal szerelt ComboSaver Notebook Lock. A sodrony azonban ebben az esetben valamivel ellenállóbb. Több drótszál van összesodorva, nehezebb átvágni, többet kell szenvedni a notebook ellopásával, több mint másfél percünkbe telt a sikerhez vezető út. Nehezebb már elképzelni, hogy egy kávézó közepén a fekete ballonkabát feneketlen zsebéből előkapott erővágóval elnyesik a drótot, még ha a valóságban ez a zár is többet mutat annál, amit bír. Két-három perc küzdelem után a drót megadja magát, s a gép új tulajdonosa otthon ülve találgathatja, mi a zárat nyitó négy számjegy.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=4obhal4FSngnhJbz
Tolvajtempó: a leggyengébb zár negyed percig se áll ellen

Narancssárga gyűrűvel jelzett SAFE Pro besorolásnak örvendett tesztünk negyedik indulója, a Microsaver Keyed Notebook Lock nevű termék. A termék azért került komolyabb kategóriába, mert a felhasznált drót valamivel vastagabb, illetve a zár sem kombinációs, hanem kulcs kell hozzá. A korábbi, kétes népszerűségre szert tevő körkulcsos Kensington termékekkel ellentétben ezt a fajta zárat már nem lehet kinyitni egy műanyag tollal vagy kartonhengerrel. Az erős multiszerszámmal szemben már nem ilyen ellenálló azonban a zár, három és fél perc küzdelem után ezt is ketté lehet vágni, a Beta drótvágóra nincs is szükség hozzá.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Felszerelni is nehéz, nem is véd eléggé a számzáras kábel

A várakozásoknak megfelelően a háromrétegű, drótszövettel borított, igazán iparinak tűnő zár bírta a legtovább a kínzást. A három rétegből összerakott sodrony kettévágása közben kiszakadtak az első káromkodások, sőt a zár megkezdéséhez szükség volt az erősebb drótvágóra is. A zár sérthetetlenségébe vetett hit az első drótszövet réteg átvágásáig tartott. Onnan már látszik, hogy a legkeményebb Kensington is legyőzhető. Öt perccel és párszáz, az asztalon szétszórt drótdarabbal később az is világossá vált, hogy az eddig elképzelt kávézóban már régen lebuktunk volna, és talán már egy vállalati tárgyalóban is feltűnt volna a munkálkodásunk.

A notebook zár tehát nem tökéletes megoldás. Ha szerencsénk van, elriasztja a próbálkozókat, és biztos távol tartja az alkalmi tolvajokat. Ha van mellette egy másik, védtelenebb masina, ha nagy a sürgés-forgás, ha nem lehet öt percet nyugodtan vagdosni a drótot, akkor a gépünk tökéletes biztonságban van. Ha ennél hosszabb időre hagynánk magára a notebookot, ha nincsenek járókelők, akkor viszont célszerűbb lebetonozni a masinát. Vagy magunkkal vinni.

Gázcsőhöz vagy öntöttvas radiátorhoz: lakatolási egyszeregy

Cikkünk megírására egy konkrét laptoplopási eset késztetett minket, a Keletiben az indulásra váró InterCity poggyásztartójáról vette le ismeretlen tettes az egyik utas fekete notebooktáskáját. A masina, illetve az ismeretlen már nem volt a vonaton, mikor az elhagyta a pályaudvart. Mivel azonban a lopást csak hosszú percekkel később vette észre a gép gazdája, már nem tehetett semmit, sirathatta az adatait és a gépen tárolt fél szakdolgozatát.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Vajon csak a műanyag tartja azt a zárat? (további képek galériánkban)

A vonatos incidens viszonylag könnyen megelőzhető, még laptopzár sem kell hozzá. Egyszerűbb, ha az ember nem hagyja magára a számítógépét, nem adja ki a kezei közül a táskáját. Utazás közben ölbe véve, lábhoz letéve sokkal jobb helyen van a notebooktáska, mint a többi poggyász között. Ha mégis le kell zárni valamihez a gépet, az ülés karfája, vagy a poggyásztartó vastag kereszttartói jók lehetnek a célra.

Nehezebb dolga van a notebookját féltő neonomádnak. A legkönnyebb megoldás, ha nem egyedül ül be a kávézók valamelyikébe dolgozni. Ilyenkor van kire rábízni a gépet, míg rendelni megy az ember, vagy amig telefonhívást fogad valamelyik csendesebb sarokban. Ha nincs társ, akkor a fűtéscsövet, radiátort, vagy bármi fixebb elemet érdemes kinézni a gép lezárására. A nyertes választás persze a gázscső, hiszen azt senki nem áll neki kettéfűrészelni egy laptop lenyúlásának reményében.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Radiátor, fűtéscső, minél mozdíthatatlanabb, annál jobb (további képek galériánkban)

A lakat fel- és leszerelését érdemes otthon gyakorolni, mert bár egyértelműnek tűnik, meglepő nehézségek támadhatnak. A folyton úton levők gépeiben található nagyobb akkumulátorok például könnyen útban lehetnek. A fotókhoz használt gép hatcellás akkumulátora például egyáltalán nem könnyítette meg a munkát. A számzár szerencsére begyakoroltatja a használatát, ezt ugyanis először át kell állítani a saját kombinációnkra a gyári 0000 helyett.

A vonaton van a legnagyobb veszélyben a laptop

A védelmi eszközök hatékonyságát kipróbálva az ORFK Szóvivői Irodájához fordultunk, megkérdezni, hol kell különösen vigyázni az adatainkat, digitális életünket tartalmazó laptopokra. Kérdésünkre Onger Anikó hadnagy elmondta, hogy 2008 során 1266 hordozható gépet loptak el, legalábbis ennyi feljelentés érkezett. A fővárosiak gépei nagyobb veszélyben vannak, a bejelentések több mint kétharmada Budapestről érkezett.

A tömegközlekedési eszközök közül a vonat a legveszélyesebb, a rendőrség statisztikái szerint 74 laptopot emeltek el a MÁV járatairól. Ebben a számban nincsenek benne azok a készülékek, amiket a pályaudvarokon ragadtak el gazdáiktól, ez további 12 laptopot jelent. Kevéssé veszélyes az autóbusz (5 alkalom) és a villamos (4 alkalom). A különböző boltokban, áruházakban és bevásárlóközpontokban összesen hatvanöt készüléket loptak el. Általános iskolákból tíz, középiskolákból 16, a felsőfokú intézményekből pedig 21 gép tűnt el tavaly.

A szóvivő felhívta a figyelmünket arra, hogy rendkívül fontos megőrizni a laptop iratait. A számla mellett fontos a garancialevél is, mivel ez a dokumentum tartalmazza a gép pontos típusát, gyári számát vagy sorozatszámát is. Feljelentés esetében ezeket a dokumentumokat át is kell adni a rendőrségnek.