Budapesti épületekkel bővül a Google Föld

Vágólapra másolva!
Újabb épületmodellekkel bővül Budapest a Google Földben. A T-Mobile támogatásával zajló projekt során a Ráday utca és az Andrássy út digitális másai kerülnek fel az internetre. A városvezetés a turisztika fellendülését várja a virtuális város bővülésétől.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még nem láthatóak Google Földben a T-Mobile által szponzorált épületek. Lapunk értesülései szerint a Ráday utca boltokkal teli modelljei még a nyáron felkerülhetnek a szolgáltatásra. Az itteni épületek egy részébe be is mehet majd a látogató, sőt az üzletek virtuális másából a vásárlók át is kattinthatnak majd a megfelelő webboltokba.

Az Andrássy út épületei egyelőre félkészek, a 3D-s modellek már készen vannak, ám textúra nélkül, csupán fehér gipszháznak tűnnek. A főváros egyik főutcájának is tekinthető sugárút 146 épülete a nyár végére készül el és kerül fel a Google földgömbjére. A Deák Ferenc tértől a Hősök teréig tartó út végpontja már tavaly ősz óta készen áll, ekkor töltötték fel a Földre a Milleniumi emlékmű makettjét.

Forrás: [origo]
Meztelenek még az Andrássy épületei

A virtuális építkezés első fázisaként 2008 szeptemberében a főváros 22 középülete már felkerült a Google földgömbjére. A leendő turisták utazás előt például a Parlamentet, a Lánchidat, a Citadellát, a Mátyás templomot vagy a Keleti- és Nyugati pályaudvarokat tekinthetik meg. Az első fázis épületeiről készült galériánkban a körbejárható műemlékek nagy része megtekinthető, a többit pedig vagy a Google Földet letöltve, vagy a Google 3D Warehouse-ban tallózva tekintheti meg az érdeklődő.

Az épületeket ugyanaz a modellező cég - a Virtual Hungary Kft. - készíti, amely tavaly ősszel, a főváros felkérésére elkészítette az első pár épületmodellt. Az akkori projekt harmillió forintot emésztette fel, egy épület a cég képviselője szerint 50-250 ezer forintba kerül. A folyamat legnehezebb része az modellek felöltöztetéséhez szükséges textúra elkészítése, amihez a épületeket körbe kell fotózni a szakembereknek. Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője elmondta: a cég szívesen segíti a helyi vállalkozásokat segítenék, hogy a céljaikat elérjék és hogy versenyképesek legyenek, így esett a választás a magyar modellezőkre.

(Lapunk kiadója a Magyar Telekom-csoport tagja.)