Elhajtotta a Google-t Kína

Vágólapra másolva!
Kína nem enged beleszólást az internet használatát kontrolláló jogszabályaiba semmilyen külső fél számára, így a Google-nek sem engedi, hogy eltérjen azoktól. A kommunista vezetésű ország tagadja, hogy cenzúrázná a világhálót, vezetői szerint csupán védik a felhasználókat, az USA-t viszont hippokritának tartják, mivel hírszerző szervei ugyancsak figyelnek egyes e-mail fiókokat.
Vágólapra másolva!

Az internet szabályozása Kínában összhangban van a törvényekkel, és nem lehet célpontja igazságtalan beavatkozásnak, ezt Kína sohasem fogja megengedni - jelentette ki a kínai kormány információs irodájának szóvivője egy interjúban.

Nem engednek beleszólást az internet kontrolljába

Minden ország másképp szabályozza az internetet a különböző feltételek és körülmények között. Kína szívesen működik együtt és cserél véleményt az internet fejlesztéséről és biztonságának javításáról más országokkal, de határozottan ellenszegül minden olyan kísérletnek, amely a kínai törvényekbe ütközik, illetve amely a kínai belügyekbe való igazságtalan beavatkozást jelent - hangoztatta a szóvivő. A PC World híradása szerint a kínai kormányzat azt is tagadta, hogy köze lenne a Google-t ért kibertámadásokhoz.

A BBC beszámolójából az is kiderül, hogy a kínai kormányzati ember hippokritaként jellemezte az amerikait, mondván, tudomásuk van arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok ugyancsak számos e-mail postafiók forgalmát figyelik meg. Az egész botrány ugyanis a Google azon bejelentése nyomán robbant ki, mely szerint Kína emberi jogi aktivisták postafiókját monitorozta, emellett számos cég, köztük a keresőóriás kínai leányvállalatának hálózatába is behatolt, ahonnan szoftverek forráskódjait tulajdonította el.

Mégis marad a Google

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy cége a kínai törvények követésével, a szűrt keresési találatok szolgáltatásával tovább működik Kínában, de "belátható időn belül" változásokat tervez ezen a területen. Schmidt kijelentette, hogy szereti kínai alkalmazottaikat, általában a kínai embereket, az üzleti lehetőséget is, és maradni szeretnének. A vállalat - mint mondta - "párbeszédet folytat" a hatóságokkal, bár korábban azt mondták, ha további cenzúrára kötelezik a céget, kilépnek az ázsiai ország piacáról.

Ho Ja-fej (He Yafei) kínai külügyminiszter-helyettes korábban azt mondta: Peking nem akarja túlértékelni a Google bejelentései nyomán létrejött helyzetet, nem szándékozik azt a kínai-amerikai kapcsolatok részévé tenni. Az amerikai cég azon bejelentését, amely szerint keresőjében nem hajlandó tovább cenzúrázni a tartalmakat, mert kínai területről kiinduló, azonosítatlan hackertámadások érték a rendszerét, Pekingben eddig egy külföldi vállalat üzleti döntésének tekintették, hangsúlyozva, hogy a helyi törvények minden cégre vonatkoznak.

Kínából neteznek a legtöbben

Kínában a kormányzat teljeskörű kontrollt gyakorol a világháló felett, sok ezer fős apparátus foglalkozik az internet cenzúrázásával, számos külföldi oldal elérhetetlen Kínából, bár mint az ázsiai országban élő ismerősünk beszámolójából kiderül, ezt is ki lehet játszani.

Határozottan tiltva vannak az olyan internetes tartalmak, amelyek az államhatalom megdöntésére, erőszakra, terrorizmusra buzdítanak, vagy pornográf jellegűek - nyilatkozta a szóvivő, kiegészítve azzal, hogy az országnak joga van ezeknek a törvénytelen és káros tartalmaknak a kizárására, - mindennek azonban semmi köze az "internet szabadságának korlátozásához".

Az országban egyébként 384 millióan használják az internetet, és a helyi weblapok száma eléri a 3 millió 680 ezret. Kínában több millió online fórum működik, és 200 millió felett van a blogok száma is, melyeken naponta négyszázmillió új blogbejegyzés születik. A Google 2006 óta van jelen az országban, bár keresője az országban továbbra sem a legnépszerűbb.

Amerikát aggasztják a kibertámadások

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter egy kemény hangú beszédében az egész világon egységesen elérhető, szabad információs világháló megteremtését szorgalmazta a múlt héten, és más országokkal együtt felszólította Kínát, hogy biztosítsa az internet szabadságát. Clinton egyébként úgy véli, a Google-nek nem szabadna támogatnia a politikai indíttatású internetcenzúrát. A Fehér Ház közölte, hogy Barack Obama elnököt továbbra is aggasztja a Google és a kínai kormány között folyó vita.