Kábelnet-szolgáltató lesz a Google

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat kísérleti jelleggel kábelnet-szolgáltatást indít, ami 1 gigabit/másodperces sebességével százszor gyorsabb lesz, mint a jelenlegi átlagos otthoni internet-kapcsolat az USA-ban.
Vágólapra másolva!

A Google tegnap jelentett be az internet-szolgáltatással kapcsolatos terveit a cég hivatalos blogján. A szolgáltatás egyelőre csak bizonyos kiválasztott kísérleti területeken lesz elérhető az Egyesült Államokban, de a cég tervei szerint így is 50-500 ezer előfizető élvezheti majd a szupergyors kapcsolat előnyeit.

A hálózatépítésnek három fő célja van a Google szerint: szeretnék elősegíteni a következő generációs online alkalmazások fejlesztését, amelyek nagyobb sávszélességet igényelnek, mint például az orvosi távdiagnosztika, tapasztalatokat szeretnének gyűjteni a hálózatépítés terén, és modellértékű példát szeretnének mutatni a szabad hozzáférésű, netsemlegesség elvei szerint irányított hálózatüzemeltetésben. A cég hálózata ugyanis harmadik fél előtt is nyitva áll majd: a Google lehetővé teszi, hogy az általa kiépített infrastruktúrán bárki nyújthasson szolgáltatást.

A cég egyszer már kísérletezett internetszolgáltatással: az USA néhány pontján ingyenes wifi-hotspotokat üzemeltek be 2005-ben, amikor fellendülőben voltak az ingyenes, közösségi wifi-hálózatépítési projektek, és a Google már mobilnet-szolgáltatást is tervezett. Az amerikai lapok az Android mobilos operációs rendszer bemutatásához, vagy a cég saját, Nexus One nevű okostelefonjának kiadásához hasonlítják a mostani lépést, hiszen a Google ezúttal is egy számára idegen területen kezd új vállalkozásba, amivel ösztönzést szeretne adni az ott már jelenlévő piaci szereplőknek.

A PC World szerint az 1 gigabites hálózat kiépítése jókora fricska az amerikai kábelnet-szolgáltatóknak, amelyek jóval lassabb hozzáféréseket biztosítanak az előfizetőiknek, miközben az ázsiai országokban már megszokott a gigabites sebesség. A Google régóta elszánt támogatója netsemlegesség ügyének is, és most maga mutathatja meg a gyakorlatban, hogyan képzeli a nyitott, demokratikus hálólzatmenedzselést.