Bár a megapixel-háborúnak még nincs vége, már korántsem olyan aktív a harc a gyártók közt, mint korábban. A digitális fényképezőgépek évek óta ugyanolyannak tűnnek. Miben jobbak az új kamerák elődeiknél? Várható a közeljövőben olyan áttörés, amire érdemes várni?

A legnagyobb újdonság: kis gépek cserélhető optikával

Az utóbbi idők legnagyobb fejlesztésének a cserélhető objektíves minigépek megjelenése tekinthető. Ezek méretüket tekintve leginkább a hétköznapi emberek által tömegével használt kompakt kamerákhoz állnak a legközelebb, optikájuk és képérzékelőjük azonban sokkal jobb képminőséget biztosít, mivel a profi tükörreflexes modellekével azonos technológiát használnak.

Forrás: [origo]
Kis gépház, profi, cserélhető objektív: új géptípus

Ezek a készülékek egyelőre meglehetősen drágák, leginkább a fotózással komolyabban foglalkozó felhasználóknak érdemes ilyen modellt vásárolni, mivel a jókora méretű tükörreflexes típusoknál könnyebben hordozhatók, viszont minőségük megközelíti azokét. Bár ezeknek a gépeknek is csökken az ára, sosem lesznek tömegtermékek, inkább az igényes - és pénzesebb - amatőr fotósok számára nyújtanak reális alternatívát.

A legolcsóbb gépeknél csak a felbontás nőtt

A legolcsóbb, harmincezer forint körüli áron megvehető kompakt gépek kategóriájában gyakorlatilag csupán a képérzékelők felbontása nőtt az elmúlt időszakban: 10 megapixelnél kisebb felbontású példányt alig találni, de gyakoribb a 12 megapixeles készülék már ezek között is. Ugyanakkor a legalsó szegmensben a komponálásra és a képek visszanézésére használatos LCD még többnyire rossz képminőségű, és legtöbbször a lítium-ion akkuknál kevésbé hatékony, ráadásul külön megveendő ceruzaakkumulátor szolgáltatja az energiát.

Forrás: [origo]
Canon Powershot A3100: az egyik olcsó kompakt

Ezek mellett az olcsó készülékekben is megjelentek az olyan extra szolgáltatások, mint az arc-, a mosoly-, és a piskolásérzékelés. Előbbi felismeri, ha embereket fotózunk, és automatikusan az arcokra állítja az élességet, a mosolyfigyelő csak akkor exponál, ha az alany elmosolyodott, míg a harmadik eljárás automatikusan újabb fotót készít, ha a lefotózott ember véletlenül elpislogta magát exponálás közben.

Általánosságban kijelenthető, hogy a legolcsóbb kategória képviselőinek túlnyomó többsége az elmúlt évek során elérte azt a szintet, amikor már fényképezőgépnek tekinthető, azaz a fotók meghaladják egy webkamera vagy mobiltelefon rögzítette képek minőségét. A szolgáltatáskészlet minimális, a képminőség kompromisszumos, de gyermekünk első kameraként nem vall szégyent egy ilyen olcsó modellel, ha pedig a charterjáratra várva jut eszünkbe, hogy nem pakoltuk be a masinát, inkább egy efféle gépre bízzuk magunkat, mint a telefonunk fényképezőjére.

A középkategória már HD-videót vesz fel

Az ötven és százezer forint közötti összegbe kerülő középkategóriás modelleknél a közelmúlt újítása a HD-felbontású videók rögzítésének képessége. A nagyfelbontású videózás sokkal jobb képminőséget eredményez a lapostévéken, melyekre HDMI-csatlakozón keresztül sok készüléket közvetlenül, egyszerűen rá lehet kötni. Az is az utóbbi évek fejlődéséhez sorolható, hogy egyre több gépnél használhatjuk videózás közben az optikai zoomot és az automatikus élességállítást is.

Az ilyen árú, fejlettebb készülékek zömében mostanra már szerencsére nagylátószögű objektív található, ami hétköznapi használat során jóval hasznosabb lehet, mint az óriási zoom. Egy átlagember ugyanis valószínűleg többször fogja a közelben ülő barátait vagy egy épületbelsőt fotózni, mint mondjuk egy távoli dombon álldogáló szarvas mimikáját. Örvendetes, hogy ezekben a modellekben mostanra csaknem minden esetben megtalálható az optikai képstabilizátor is, amely abban segít, hogy kevésbé jó fényviszonyok közt is lehessen állvány nélkül berázástól mentes képet készíteni.

Forrás: [origo]
Full-HD videót is fel tud venni a Sony Cyber-shot HX5V, és GPS-szel is felszerelték


Ugyancsak elterjedt a lítium-ion akkumulátor, ezekhez nem is szükséges külön áramforrást vásárolni extra pénzért, és már ebben a kategóriában is megjelent a beépített GPS, amely a fotó, videó rögzítésének helyét is elmenti. Ugyanakkor a műholdas helymeghatározót nem mindig lehet hatékonyan használni, bizonyos modelleknél például nagyon lassan talál jelet, autós navigációra pedig egyik kamera sem használható, és persze beltéren sehol sem működőképes: még az utcán érdemes bekapcsolni, hogy rögzíteni tudja a tartózkodási helyet.

Tulajdonképpen nem érdemes újdonságra várni

A legdrágább, félprofi vagy profi felhasználóknak szánt digitális fényképezőgépek között az elmúlt időszakban nem igazán jelentek meg forradalmi újdonságok egyetlen kivételtől eltekintve: a cserélhető objektíves gépek közül csak a legújabb modellek tudnak videót is rögzíteni. A tükörreflexes fényképezők körében az automatikus fókuszálás működését tették hatékonyabbá, egyre nagyobb méretű és felbontású LCD-k kerülnek a gépek hátoldalára, csökkentették a képzajt, vagy gyorsabban képesek sorozatfelvételeket készíteni elődeiknél. A műszaki újdonságoknál ebben a szegmensben fontosabb, hogy az árak jócskán estek, s megjelentek az egyszerűbb szolgáltatáskészletű, olcsó kitobjektívvel szállított belépőszintű modellek, amelyek már reális ár-alternatívát kínálnak az eddig drágább kompaktban gondolkodó vásárlóknak.

Komoly áttörés a következő években sem várható a fényképezőgépek terén, továbbra is szépen lassan jelennek majd meg az új funkciók. Leginkább a cserélhető optikájú kompakt gépek választéka fog jelentősen bővülni, ezek piacán még több nagy márka nem képviselteti magát. A jelenlegi átlagos 12-14 megapixeles felbontás már elegendő, a digitális fényképezők sebessége, feldolgozási teljesítménye is megfelelő, inkább a gépek dinamikaátfogását fogják növelni. Ez lehetővé tenné, hogy olyan helyzetben is is tökéletes felvételt készítsünk, amikor a fotón nagyon sötét és nagyon világos részletek egyaránt láthatók.

Érkezik majd néhány olyan újdonság is, amely a felhasználók többségének nem sokat mond, holott megreformálhatja az olcsóbb szegmenseket - több gyártó kísérletezik olyan új képérzékelőkkel, amelyek képességeit megfelelő szoftverrel párosítva a nagygépek tudását lehet majd szimulálni, például a mélységélesség és dinamikaátfogás terén -, ezek azonban nem az idei év slágerei lesznek.

A cikk elkészítésében nyújtott segítségéért köszönet Irházy Róbertnek.