High-tech kukákat vetnek be Amerikában

Vágólapra másolva!
Az újrahasznosítható háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló konténereket Clevelandben rádiófrekvenciás chipekkel szerelik fel. Ezek segítségével mérni lehet majd, ha valaki nem hajlandó szelektíven gyűjteni a szemetet, amelyért cserébe bírságot rónak ki rá.
Vágólapra másolva!

A clevelandi városvezetés a múlt héten fogadta el azt a mintegy két és fél millió dolláros projektet, melynek keretében a jövő évtől 25 ezer háztartást látnak majd el olyan high-tech szelektív hulladékgyűjtő konténerekkel, amelyeket RFID-azonosítólapkákkal szereltek fel.

A vezeték nélkül automatikusan leolvasható lapkák segítségével a közterületfenntartó társaság mérni tudja, hogy a háztartások milyen gyakran gurítják ki a szelektív hulladékot tartalmazó konténert begyűjtésre házuk elé.

Amennyiben a statisztikák azt mutatják, hogy valaki hetekig nem tolja ki az újrahasznosítható hulladékos gyűjtőt, a szemetet feldolgozó társaság munkatársa megvizsgálja a hagyományos hulladékot tartalmazó kuka tartalmát. Ha ez több mint tíz százalékban tartalmaz egyébként újrahasznosítható hulladékot, a tulajdonosra száz dolláros, vagyis 22 ezer forintnak megfelelő bírságot rónak ki. A projektbe a tervek szerint évente 25 ezer újabb háztartást vonnak be, végül pedig a város mind a 150 ezer háztartását bevonják majd abba.