Szemüveg nélküli 3D-tévé a Toshibától

Vágólapra másolva!
Szemüveg nélkül is 3D-s képet mutató tévéket mutatott be a Toshiba a tokiói Ceatec szakvásáron. A készülékeknek csak egy hibájuk van, nagyon közelről kell őket nézni.
Vágólapra másolva!

A japán gyártó készülékeinek a speciális lencsékből összeállított kijelző a lelke. a rendszer ugyanúgy épül fel, ahogy a Nintendo készülő 3D-kijelzős játékgépének, a 3DS-nek a megjelenítője is működik. A számítógép által vezérelt speciális kijelző kilenc egymásra csúszó képet jelenít meg. Mivel a néző két szeme előtt más kép jelenik meg, az agy három dimenziósnak érzékeli a filmet. A 3D-s képek kiszámolásához óriási teljesítményre van szükségük a Toshiba tévéknek, ezért az asztali gépeknél is komolyabb processzort építettek beléjük. A Regza televíziókban a Playstation 3-ban is dolgozó Cell processzorok fognak dolgozni.

Forrás: [origo]
Drága és kis felbontású a Toshiba 3D-tévéje

A kép nem tökéletes minden nézőpontból: a készülékkel pontosan szembe ülve, illetve attól húsz fokra balra és jobbra helyet foglalva áll össze a kép. A Toshiba által kiadott tájékoztató szerint a 20 hüvelykes kijelzőjű készüléktől kilencven centiméterre kell üllni, a kisebb 12 hülvelykes 3D-kijelzőhöz pedig 65 centire kell közelíteni. A nagyobb készülék maximum 720p-s felbontásra képes, a 12 hüvelykes pedig a teljesen szokatlan 466 x 350 pixeles felbontáson működik.

A Toshiba kisebb 3D-tévéje várhatóan 1400 dollárnak megfelelő jenért lesz megvásárolható, a húsz hüvelykes verzió pedig 2800 dollárba fog kerülni. A cég bejelentette, hogy dolgozik egy tévé méretű, 56 hüvelykes képátlójú készüléken is, ám ennek se az ára, se a megjelenési ideje nem ismert még.