Panaszkodhatnak a főnökre a Facebookon az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Nem rúghatják ki a munkaadók azt az alkalmazottat, aki a felettese vagy a munkakörülményei miatt panaszkodik a közösségi oldalon - határozott az USA illetékes szövetségi hivatala.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szövetségi munkajogi szervezete, a National Labor Relations Board (NLRB) határozata szerint azért nem büntethető a munkahellyel kapcsolatos Facebookos panaszkodás, mert a munkavállalóknak joguk van a munkakörülményeikről vagy a fizetésükről beszélni - írja a Mashable. A munkajogi törvény által garantált szólásszabadság közösségi oldalakon folytatott kommunikációra is vonatkozik a döntés szerint, így azt a munkaadók nem is korlátozhatják a szájtokra vonatkozó előírásokkal.

Az NLRB Dawnmarie Souza ügye miatt foglalkozott a témával, akit azért rúgtak ki a munkahelyéről, mert a Facebookon tett megjegyzéseket a főnökére, miután az visszautasította Souza valamilyen kérést. Az asszony megjegyzéseit a kollégái is kommentálni kezdték, akik szintén panaszkodtak a vezetőre.

Az ügy szempontjából lényeges, hogy Souza és kollégái a szabadidejükben, otthonról írogattak a Facebookon, mivel a magáncélú nethasználatot sok cég annak céljától függetlenül szankcionálja. A nő elbocsátása a munkaidőn kívül tett megjegyzések miatt jogsértő volt, de az NLRB arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden, a munkaadóval kapcsolatos megjegyzés élvez alkotmányos védelmet.

A szervezet szerint a netes panaszkodással kapcsolatban viszont nem mindegy, hogy arra hol, milyen indíttatásból, például konkrét munkajogi sérelemmel kapcsolatban kerül-e sor, és a munkaadó elleni kirohanás "természetétől". Nem véd meg tehát mindenfajta facebookos beszólást az amerikai munkajogi törvény, és azt is érdemes észben tartani, hogy jog ide vagy oda, ha a főnök nagyon akar, mindenképpen talál indokot az elbocsátásra.