Negyven gigapixeles a világ legnagyobb beltéri fotója

Vágólapra másolva!
Egy Prágában élő fotós nemrég elkészítette a világ legnagyobb beltéri fotóját. A Strahov kolostor könyvtárát ábrázoló 360 fokos panorámakép hatalmas, 40 gigapixeles felbontásban mutatja be az épület legszebb belső terét.
Vágólapra másolva!

A kész fotó kinyomtatva 23 x11 méteres lenne, a 360Cities.com weboldalon azonban bárki kényelmesen megtekintheti számítógépének monitorán. A hatalmas felbontásnak köszönhetően a kép apró részleteire is rá lehet zoomolni az egérrel: a könyvek gerincén olvasható címek, de a mennyezeti freskó apró repedései is jól kivehetőek. Jeffrey Martin 2000 óta foglalkozik panorámafotózással, weboldalán a világ számos pontján készült képeket találunk. Néhány éve kollégájával, Adam Trachtmannel azt tűzték ki célul, hogy megörökítik kedvenc városuk, Prága csodálatos épületeit és köztereit. Ennek a projektnek a részeként készült el a szóban forgó óriáspanoráma is.

Forrás: [origo]
Itt tekintheti meg a 40 gigapixeles panorámaképet...

A kép elkészítéséhez egy robotkontrollált Canon 550D-t használt, amely a mennyezetről indulva sorról sorra automatikusan végigfotózta a termet. A gyenge megvilágítás, a fotósnak nem volt ideje az épület szépségét csodálni, hiszen fülelnie kellett, megtalálja-e a gép a fókuszt és valóban elkészíti-e a képet, mielőtt a következő kockára ugrana. A kép a nem mindenütt optimális fényviszonyok ellenére végig ugyanolyan expozíció mellett készült, mivel a cél a lehető legtermészetesebb hatás elérése volt.

A munkafolyamat több napot vett igénybe, így Martin külön engedélyt kapott a kolostor vezetésétől, hiszen a nap végén ott kellett hagynia felszerelését a könyvtárban, hogy másnap ugyanonnan folytathassa a munkát. Féltette-e a drága eszközöket? Nem, hiszen ahogy ő fogalmazott "a legnagyobb előnye annak, ha valaki egy 18. századi könyvtárat fotóz az, hogy a kamera a legkevésbé értékes dolog a helyiségben".

Forrás: [origo]

...amelyen a legkiseb részletek is kivehetőek maximális nagyítás mellett

A megafotó végül 283 gigabájtnyi nyers képből állt össze. Ez 2947 egyéni felvétel mintegy 110 óra alatt történő összeillesztését jelenti, amelyet természetesen nagyrészt számítógép végzett, amelyet mintegy húsz órányi utómunka követett. Ennek során a fényképész kijavította a nem pontosan illeszkedő polcokat, a padlón keletkezett lyukakat és még néhány apróságot.