Száznál is több barátja van a neten a magyar tininek

Vágólapra másolva!
IWiW-en és MyVipen aktívak a magyar gyerekek és tinédzserek. Száznál is több barátjuk van, gyakran csevegnek idegenekkel, és a legtöbbjüknek nem kell beszámolni arról, mit csinált a közösségi oldalakon.
Vágólapra másolva!

Csak részben hatékonyak a közösségi oldalak felhasználási feltételeibe foglalt korhatárok. Az EU Kids Online felmérés szerint a 9-12 évesek közel negyven százaléka rendelkezik online profillal, a 13-16 éveseknek pedig 77 százaléka van jelen valamelyik közösségi oldalon.

Hazánkban ez az arány jóval magasabb. A 9-12 évesek több mint felének (51 százalék) van iWiW-, Facebook- vagy egyéb közösségi oldalhoz tartozó profilja, a tiniknek pedig 79 százaléka használja a közösségi webet. A vizsgálat szerint a magyar fiatalok nyolc százaléka használja elsődlegesen a Facebookot, a többiek valamelyik másik közösségi oldalt (főleg a MyVipet és az iWiW-et) tartják fontosabbnak az életükben.

A magyar közösségi oldalakon nincs megkötve, hogy milyen idősnek kell lenni a regisztrációhoz. Az iWiW csupán annyit köt ki, hogy a 14 évnél fiatalabb felhasználók csak szülői engedéllyel használhatják a lapot, a MyVip felhasználási feltételei pedig ezt sem igénylik. Sok ellenőrzést a szülők sem gyakorolnak, a gyermekek 54 százaléka szabadon és felügyelet nélkül használhatja a közösségi oldalakat, 16 százalékuk csak engedéllyel vagy felügyelettel facebookozhat vagy myvipezhet, harminc százalékuk pedig el van tiltva a közösségi oldalaktól.

Az önszabályozás a megoldás

Az Európai Bizottság ajánlása szerint a közösségi oldalaknak automatikusan privátra kellene állítani a fiatalkorúak adatlapját, gondoskodni kellene arról, hogy a rendszer törölje a felhasználási feltételekben megszabottnál fiatalabb felhasználókat. Emellett elvárás a személyes adatok biztonságos kezelése, és az, hogy a gyermekek egyszerűen jelenthessék a zaklatást, valamint a szabálysértő tartalmakat.

A felmérés azt is kimutatta, hogy minél fiatalabbak a közösségi oldalt használók, annál valószínűbb, hogy profiljukat teljesen nyilvánosra állítják. A 9-12 évesek negyede állította be azt, hogy bárki láthassa fotóit és megosztásait. Ötödük a lakcímét vagy telefonszámát is feltünteti az adatlapon.

A magyar gyermekeknek és tiniknek nagyon valószínű, hogy száznál több ismerősük van a közösségi oldalakon. Ez pedig azzal is jár, hogy gyakorta kommunikálnak olyanokkal, akiket a való életben nem ismernek.