Az irániaknak le kell törölniük a Windowst

Vágólapra másolva!
Elszigetelné magát Irán a világháló többi részétől, a közel-keleti ország lakossága gyakorlatilag csak a hazai tartalmakhoz férhet majd hozzá. Emellett sajtóhírek szerint a polgárokat arra is kötelezik, hogy Windows operációs rendszerüket cseréljék másra.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal üzleti lap cikke szerint az ország telekommunikációs minisztériumának egyik vezetője, Reza Bagheri Asl egy iráni hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az országban egy új, kvázi belföldi hálózatként működő infrastruktúrát építenek ki. Erre csatlakozik majd hamarosan az országban működő háztartások és cégek 60 százaléka, két éven belül azonban minden iráni csak ezen keresztül érheti el az internetet.

Még a Windowst is le kell törölni

Emellett a szaktárca arra is kötelezi majd a lakosságot, hogy törölje az amerikai Microsoft által fejlesztett Windowst is a számítógépekről, ehelyett egy néhány hónap múlva megjelenő iráni fejlesztésű operációs rendszert kell majd használnia mindenkinek.

Helyi internetet építenek ki

A belföldi internet létesítésével az iráni kormány azt akarja megoldani, hogy az internetet az iszlám erkölcsi előírásai szerint használja a lakosság, amelyet így nem tud majd befolyásolni a nyugati média sem, mert a külföldi szájtokat a lakosság nem is tudja majd elérni. Ugyanakkor a szaktárca közölte, hogy a csak belföldi, illetve a külföldi tartalmak elérését is biztosító internetes hálózatok eleinte párhuzamosan működnek majd Iránban.

Később azonban az átlagemberek számára csak a helyi oldalak és szolgáltatások lesznek elérhetőek, a globális internethez csak bankok, kormányzati szervek és nemzetközi cégek tudnak majd csatlakozni. A tervek szerint elkészítik a jelenleg is használt népszerű, nyugati szolgáltatások helyi alternatíváit is. A Gmail helyett például egy YMail nevű levelezőszolgáltatást használhatnak majd az irániak, de hamarosan saját keresőt is indít az ország. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) becslései szerint nagyságrendileg százból tizenegy iráni fér hozzá a világhálóhoz, ami a közel-keleti régióban kimagaslónak számít.