Nem tilthatja el a törvény a brutális játékoktól a gyerekeket

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elvetette Kalifornia államnak azt a törvényét, amely megakadályozta volna, hogy 18 év alattiak a boltokban erőszakos játékokat kölcsönözzenek vagy vásároljanak. A bíróság szerint egy ilyen rendelkezés a szólásszabadságot korlátozná.
Vágólapra másolva!

Kalifornia állam még 2005-ben hozta meg azt a törvényt, amelynek értelmében nem lehetett volna 18 évnél fiatalabbaknak eladni vagy kölcsönözni olyan videojátékokat, amelyekben erőszakos jelenetek láthatóak. Bár a tilalom meg megszegőit akár ezer dolláros bírsággal is sújthatták volna, a korlátozás sohasem lépett életbe, mert már megszületésekor megtámadták a kiadók és kereskedők jogászani. Ez nem is meglepő, hiszen az Egyesült Államokban évente 10,5 milliárd dollár értékben adnak el játékszoftvereket - írja a BBC brit közszolgálati médium.

A legfelsőbb bíróság hétfői, 7:2-es szavazati arányú döntésével jóváhagyta egy alsóbb fokú bíróság korábbi állásfoglalását, miszerint 18 éven aluliak is szabadon vásárolhassanak Kaliforniában is erőszakos tartalmú videojátékokat. A legfelső bíróság indoklása szerint a korlátozás sértené a szólásszabadság jogát. Korábban hat másik amerikai szövetségi államban is hasonló törvényt hoztak a kiskorúak védelmében, de a bíróság előtt eddig mindegyiket az alkotmánnyal ellentétesnek találták. Ugyanakkor az országban boltokba kerülő játékokat korhatárbesorolással is ellátják, amely tájékoztatja a a szülőket arról, hogy az adott programot milyen idős gyerekeknek lehet odaadni.