Beépült a Skype a Facebookba

Vágólapra másolva!
Szerda este óta videotelefonálni is lehet a Facebookon más felhasználókkal a Skype-on keresztül, ingyen. Az ismert internetes telefon szolgáltatásait egy fél megabájtos bővítmény telepítését követően lehet elérni a közösségi oldalon a böngészőből.
Vágólapra másolva!

A Facebook és a Skype együttműködését szerda este jelentette be Mark Zuckerberg, a közösségi szájt alapítója. Májusban a Microsoft jelentette be, hogy felvásárolja az internettelefonos szolgáltatásokat nyújtó céget - bár ezt az ügyletet még az illetékes amerikai szerveknek is jóvá kell hagyniuk. A vállalatok partnersége nem meglepő, mivel a Microsoft a Facebook egyik fő részvényese is egyben, ráadásul üzenetküldési funkciók terén már korábban is kooperáltak a társaságok - írja a BBC brit közszolgálati médium.

Ezzel a lépéssel a Facebook a Google nemrég bejelentett, ám egyelőre csak tesztüzemben működő közösségi szájtjának, a Google+-nak akar visszavágni, azon ugyanis videokonferenciát is lebonyolíthatnak a webkamerával és mikrofonnal rendelkező felhasználók. A Facebook egyelőre angol nyelven elérhető videohívás (Video Calling) szolgáltatásával egyelőre ez nem lehetséges, csupán két felhasználó tud egymással úgy kommunikálni, hogy látják is egymás arcát a képernyőn.

Forrás: [origo]
Így lehet elérni a videohívás funkciót

Nem olyan macerás, mint a Skype

Zuckerberg szerint a Facebook új szolgáltatásának az a komoly előnye van, hogy az ismerősöket közvetlenül weboldalon lévő kontaklistáról lehet feltárcsázni, nincs szükség arra, hogy külön kliensprogramot telepítsenek fel a felek. A videós funkció használatához egy mindössze fél megabájtos bővítményt kell letölteni és telepíteni a böngészőbe, ha valaki először kap hívást a Facebookon, akkor ezt az oldal fel is kínálja neki.

Míg a videotelefon használata ingyenes, a Facebook alapítója szerint a későbbiekben fizetős prémium szolgáltatások beindítását is tervezik a Skype-pal. Az új funkciót az elkövetkezendő hetekben fokozatosan fogják aktiválni a felhasználóknál, de aki már most szeretné használni, az saját fiókján is bekapcsolhatja a videotelefont az alábbi linken. A szolgáltatás akkor is működik, ha egyik fél sem rendelkezik webkamerával, ilyenkor a mikrofon keresztül egymás hangját hallhatják.

Forrás: [origo]

Nemsokára telefonálhatunk is a Facebookból

A Techradar brit technológiai hírportál értesülései szerint hamarosan telefonálni is lehet majd a Facebookból. Ha a közösségi oldalon lévő ismerősök adatlapjukon telefonszámukat is feltüntetik, hamarosan a beépített Skype-pal közvetlenül a számítógépről feltárcsázhatjuk őket. Ez a szolgáltatás fizetős lesz, azt azonban még nem tudni, hogy a Skype vagy a Facebook saját virtuális fizetőeszközével lehet majd feltölteni az egyenleget.

A integrált nettelefonos funkcióval kapcsolatos hírt a Skype egyik vezetője is megerősítette a hírportálnak, amely szerint logikus lépés lenne annak a megvalósítása is, hogy a Facebookból a Skype-os ismerősöket is fel lehessen hívni.

Az összes baráttal egyszerre chatelhetünk

A Facebook alapítója az új funkció bemutatóján azt is elmondta, hogy a szájt mostanra már több mint 750 milliós felhasználói táborral rendelkezik. Zuckerberg szerint egy oldal sikerét nem az aktív felhasználók száma, hanem azok aktivitása, azaz a megosztott linkek, fotók, videók, bejegyzések száma jelzi. A videotelefon beindítása mellett a Facebookon szerda óta a csoportos chatelésre is lehetőség van csoportokon kívül is. A csevegőablakban megjelent új gomb segítségével a párbeszédekhez újabb feleket lehet meghívni.