Hogyan találják meg egymást telefonnal a fesztiválozók?

Vágólapra másolva!
A koncertek és kocsmasátrak zajában nem nagyon lehet telefonálgatni, egy SMS-ben sokszor nem lehet elég pontosan leírni, hol vagyunk. A tömegben elveszett vagy csak később érkező ismerősök hatékony felkutatásában a technológia is segíthet. Megmutatjuk, hogyan keresheti meg okostelefonjával ismerőseit a tömegben!
Vágólapra másolva!

A divatos helymegosztó szolgáltatásokkal, egyszerű, tájékozódást segítő appokkal, sőt akár a család tagjainak helyzetét jelentő célszoftverrel is könnyebbé lehet tenni a fesztiválozást. A lényeg az, hogy ne kelljen a koncertek vagy a kocsmasátrak zajában kiabálva telefonálni, hogy megtaláljuk az elveszett ismerősöket. A korábbi években megbeszélt fix találkozóhelyek helyett mindenkit oda irányíthatunk, ahol a csapat épp szórakozik, és ehhez csak okostelefonok kellenek.

Androidon és iPhone-on is használható a családtagok követésére kitalált Family Tracker, amelynek - elnevezése ellenére - a fesztiválozók is hasznát vehetik. A programban először be kell jelölgetni egymást, utána viszont megmutatja, hol vannak a többiek, sőt, a mobilnetszámla terhére még ingyenes üzenetküldést is lehetővé tesz a bejelentkezett felhasználók között. A Family Tracker előnye, hogy nemcsak a telefon tulajdonosa tudja frissíteni a helyzetét, hanem a beállított ismerős is képes erre - persze csak akkor, ha a másik fél telefonja nincs kikapcsolva. Két kattintással mi is megkérhetjük az ismerősünk mobilját, hogy árulja el, merre jár a gazdája. Ez a funkció pont a Szigethez hasonló zajos fesztiválokon jöhet jól, mert anélkül lehet megnézni, hol vannak a többiek, hogy végig kellene tárcsázni mindenkit.

Bekapcsolt GPS-szel a rendszer pontosabb meghatározásra képes, de a cella- és wifiinformációk alapján is segít felkutatni az esetleg már sokat ivott és a tömegben ezért nehezen tájékozódó barátokat. A program a Google Térképet nyitja meg egy böngészőben, és azon jelzi ki a rokon vagy ismerős hollétét: ezt városon belül hagyományos, vektoros nézetben érdemes használni, mert így alacsonyabb adatforgalmat generál. A Sziget látogatóinak azonban érdemes műholdképes nézetbe váltaniuk, hiszen csak így láthatják a fontos tájékozódási pontot jelentő dombokat, fákat és bokrokat is a térképen.

Forrás: [origo]
A visszaigazolás után távolról is lekérdezhetjük ismerőseink helyzetét

A szoftver egyetlen hátránya, hogy kizárólag fizetős verziója létezik, ami több mint kilencszáz forintba kerül. Vásárlás után regisztrálni kell a rendszerben, azután viszont kezdetét veheti a barátok bejelölgetése. A beállítások között meghatározhatjuk, milyen gyakorisággal frissítse a helyzetünket a telefon. Mivel a helymeghatározáshoz az akkumulátort erősen igénybe vevő GPS-t használja a szoftver, nem érdemes húsz percnél, fél óránál gyakoribb frissítésre állítani a Family Trackert. A Family Trackernek a fesztivál vége után is lehet munkát találni, ha az összes családtag telefonjára felkerül, olyan lesz, mint a Weasley család mindentudó órája a Harry Potterben.

A Nagyszínpadnál vagyok, gyertek!

Ha nem akarunk célszoftvert vásárolni a szigeteléshez, akkor érdemes a helymegosztó alkalmazások közül válogatni. Magyarországon a Foursquare a legelterjedtebb, abban biztosan megtaláljuk a fesztivál színpadjait és a legtrendibb kocsmákat, az ezekbe való bejelentkezés azonban manuális műveletet igényel. A mobilos alkalmazásboltokban ráakadhatunk olyan szoftverekre is, amelyek egy kattintásra több bejelentkezést is elküldenek, így a facebookos és a foursquare-es ismerőseink egyaránt tudni fogják, hol iszogatunk épp.

Forrás: [origo]
A GPS nélkülözhetetlen a helyünk pontos megosztásához

A helymegosztó szolgáltatások egyetlen hátulütője, hogy a barátaink csak azokat a helyeket látják, ahová bejelentkeztünk. Ha a felhasználó lelkiismeretesen frissítgeti a helyzetét, akkor könnyen meg lehet találni a tömegben is, ha viszont nincs kedvünk becsekkolgatni, akkor csak a telefonálgatásos módszerrel fognak megtalálni. A Foursquare-nek a fesztivál végével is látjuk hasznát, mert könnyebbé teszi a barátokkal való találkozást. Egy átlagos péntek estén ugyanúgy meg tudjuk nézni, hogy melyik szórakozóhelyeken ülnek az ismerőseink, mintha még mindig Sziget lenne.

Öt métert előre, hét lépést balra

Fapados, viszont ingyenes megoldást nyújt a helymegosztásra az Ulysse Gizmos nevű iránytű-alkalmazás. A mágneses és a földrajzi északot külön mutató csinos szoftver számunkra hasznos funkciója a menüben található. A Share location menüpontot kiválasztva SMS-ben, Facebook-üzenetben vagy e-mailben küldhetjük el a helyünket egy Google térképes link és két koordináta formájában.

Forrás: [origo]
Pontos programot és Sziget-térképet ad a fesztivál ingyenes alkalmazása

Az alkalmazás akkor igazán pontos, ha be van kapcsolva a GPS, tippelni viszont a mobiltornyok és wifihálózatok alapján is képes. A fesztivál után nem sok hasznát fogjuk venni, bár a tudat megnyugtathat, hogy bármilyen eltévedés esetén egy gyönyörűen megrajzolt iránytűről olvashatjuk le, merre van észak.

Térképet ad kezünkbe a Sziget saját appja

A Szigetnek saját applikációja is elérhető Android és iPhone mobilokhoz, ez nemcsak a koncertek időpontjait és helyszíneit tartalmazza, figyelmeztetni is tudja kezdetük előtt a felhasználót. Ennél fontosabb azonban, hogy integrált térképet is tartalmaz. Ezen az összes színpad, étkezde, sátor, stand és más látványosság megtekinthető. Sajnos a térkép csak mobilnetes kapcsolat birtokában használható, mivel a Google Mapset hívja meg, ráadásul kizárólag műholdképes nézetben használható - bár hagyományos térképes nézetben amúgy sem lehetne túl hatékonyan használni.