Arany Jánost köszönti a Google

google toldi doodle
Vágólapra másolva!
Ma mindenkit Toldi Miklós igazít útba, aki a Google-től akar megtudni valamit. Arany János születésnapjára emlékszik a kereső magyar oldala.
Vágólapra másolva!

Százkilencvenöt éve született Nagyszalontán Arany János, a Toldi költője. Az évfordulót még a Google is megünnepli, külön logó készült, amin az elbeszélő költemény hőse megmutatja a Budára vezető utat Laczfi nádor vitézeinek. A kép az Arany János keresésre mutat, ahol az első oldalon a költő életrajza és összes műve is megtalálható.

Forrás: Google
"Nádorispán látja Toldit a nagy fával, / És elámul rajta mind egész hadával."

A Magyar Elektronikus könyvtárban több példányban is megtalálható Arany Toldija. A szöveget az Arany összes műveit tartalmazó kötetben lehet olvasni, de elérhető a vakoknak és gyengénlátóknak - valamint a munkába ingázóknak - készült hangoskönyv is. Pusztán irodalomtörténeti érdekesség, de megtalálható Ilosvai Selymes Péter 1571-es Toldi-verziója is a könyvtárból, ami megihlette Aranyt.

A Google doodle-nek nevezett egyedi logóiból két fajta is van. Az egyiket a világ minden internetezője látja, ilyen volt például a közelmúltban feltűnő, Hertz születésnapjára emlékező példány. A másik fajtával viszont csak egy terület, ország felhasználói találkozhatnak, ide tartoznak a nemzeti ünnepekre készült logók, és ilyen a Toldi is.