Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem lehet névtelenül torrentezni

Vágólapra másolva!
Egy brit egyetem felmérései szerint a torrentoldalak használóinak tevékenységét az esetek többségében rögzíti valamilyen cég, a filmek, zenék vagy szoftverek letöltése szinte sosem történhet teljes titokban.
Vágólapra másolva!

A Birmingham University kutatóit is meglepte, hogy milyen széles körben alkalmaznak letöltéseket monitorozó rendszereket az egyes jogvédő szervezetek, filmstúdiók vagy lemezkiadó cégek. A kutatók vizsgálatai szerint, ha elkezdtek valamit letölteni egy torrentoldalon, tevékenységük átlagosan három órán belül megjelent valamelyik letöltésmonitorozó rendszerben - adta hírül a BBC.

Ezek lementik azokat az információkat, hogy egy adott fájl letöltését milyen IP-című számítógépről végezték el, onnan mit osztottak meg másokkal, ebből pedig az előfizető kiléte is megállapítható.

Bár az internethasználók adatainak kiadására a hatóságok vagy a bíróságok országonként eltérő módon kötelezhetik a szolgáltatókat, ilyen adatokat a szerzőijog-tulajdonosok hatékonyan fel tudnak használni egy esetleges kártérítési per megindításához. Az egyetemi kutatók szerint a legnagyobb esély a legnépszerűbb fájlok letöltése esetén van arra, hogy a letöltés tényét mások is rögzítik, de a kevésbé népszerű tartalmak esetén sem lehet teljesen kizárni ennek lehetőségét.

Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön internetes jogsértésekkel foglalkoztató részleget működtet, amelynek vezetője februárban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy elsődleges célpontjaiknak a letöltőoldalak működtetői, nem pedig a végfelhasználók állnak. Ugyanakkor a NAV már akkor jelezte, hogy a torrentszájtok nagyüzemi felhasználóit, a fájlok megosztásához külön sávszélességet bérelő seedszerver-használók is a hatóságok célkeresztjébe kerülhetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről