Jönnek a .budapest-re végződő netcímek

Vágólapra másolva!
Hamarosan .budapest, .buda és .pest-re végződésű internetcímeket is be lehet jegyeztetni. Az új domainnevek használatának lehetőségeiről a jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés. Valószínűleg csak fővárosi székhelyű cégeknek lehet majd budapestes netcíme.
Vágólapra másolva!

A testület tavaly márciusban már támogatta a Budapestre utaló végződések regisztrálását. Az internetes címeket kezelő nemzetközi szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pedig ezek üzemeltetésére pályázatot tett közzé, amelyen a legkésőbb szeptember végéig hirdetnek győztest.

A Tarlós István főpolgármester előterjesztésében jelezte, hogy a .budapest, a .buda és a .pest típusú domainvégződések értékesítését és üzemben tartását a nyertes pályázó üzleti alapon fogja végezni, a vele kötött szerződés alapján a fővárosi önkormányzat is részesül a bevételekből.

Csak budapesti cégeknek lehet

Az ICANN honlapján elérhető információk szerint egy ilyen, legfelsőbb szintű domain bejegyeztetésének költsége címenként mintegy 41 millió forintos költséget jelent, amely 5 és fél millió forintnak megfelelő összegű éves díjjal egészül ki.

A kérelmezőnek vállalnia kell, hogy a főváros és lakosságának érdekeivel összhangban álló tartalmat szolgáltat, így az adott weboldalnak egyebek mellett tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, nem hirdethet, népszerűsíthet szélsőséges ideológiákat, nem sértheti a nemzetiségeket. Az engedély kiadását megtagadhatják a többi között akkor is, ha a kérelmező székhelye, telephelye vagy fióktelepe nem Budapest közigazgatási területén van.

Az már biztos, hogy Budapestre utaló internetcímet nem lehet sértő kifejezésekkel, azok ragozott alakjaival párosítani, vagy a szavak tartalma alapján sértő kifejezéseket használni.