Önnek feltűnt, hogy megszűnt a Norc?

Google Street View vs Norc
Vágólapra másolva!
A Google Street View indulása nyomán bezárt a kelet-európai utcai panorámákat kínáló román cég szolgáltatása.
Vágólapra másolva!

Míg a Google Street View-ja különböző jogi problémák miatt csak tavaly tavasszal vált elérhetővé Magyarországon, a román székhelyű Norc már 2009-ben elérhetővé tette panorámafelvételeit, mivel erre a társaságra eltérő adatvédelmi előírások vonatkoztak. Bár a Norc.hu címen évekig működő szájt lefedettsége és megoldásai is gyatrábbak voltak a Google szolgáltatásnál, itthon mégis sokan használták, hiszen más mód itthon nem is létezett egy helyszín valós másának megtekintéséhez.

Az utcáik virtuális múzeuma lett

A román Street View-ként is emlegetett szolgáltatást egy Extreme Soft Group nevű bukaresti cég üzemeltette, amely autóival Magyarországon kívül az osztrák, cseh, szlovák, lengyel és román utakról is készített panorámákat. A cégnek a Norc csak egy kiegészítő tevékenysége volt, a társaság alapvetően ingatlanhirdetésekre specializálódott: a panorámaképek az ingatlanok böngészésének megkönnyítéséhez készültek.

A KÖKI a Norc és a Street View panorámáján Forrás: Google Street View & Norc

A Norc budapesti panorámái még 2008-ban és 2009-ben készültek, és az üzemeltetők ezt követően nem frissítették a képi adatbázist, és az annak böngészését biztosító felületet sem. Bár a fotók már rég nem az utcák aktuális állapotát tükrözték, ennek pozitív hozadéka is volt: például a Norcról gyűjtött archív képek segítségével tudtuk tavaly nyáron elkészíteni a budapesti épületek és helyszínek régi és új állapotának összehasonlítását biztosító cikkünket is - a román Street View egyfajta virtuális múzeummá vált.

A Google-nek sem kellett, megszűnt

A Norc hivatalos Twitter-fiókja 2011 nyara óta nem frissült, az utcai panorámás szájtok pedig az internetes oldalakat archiváló Archive.org adatai szerint tavaly november óta nem működnek. Pedig 2010-ben az üzemeltetők még nagyon optimistán nyilatkoztak a HotNews című román hírportálnak, a Google Street View szolgáltatását nem tekintették vetélytársnak, amely befolyásolná üzletüket.

2010-ben a 3D-s nézetet is bevezette a cég Forrás: [origo]

A portálnak azt is elmondták, hogy a Google sosem akarta felvásárolni őket, de eleve nem is ezért hozták létre a szolgáltatást. A keresőcég egyébként jóval fejlettebb, lézeres távmérővel a házakat és objektumokat letapogató készüléket használ a Street View-hoz, míg a román cég egyszerű panorámafotós kamerát szerelt autóira. A magyar online hírek visszakeresésével kiderült, hogy a Norc megszűnése gyakorlatilag hónapok alatt nem tűnt fel senkinek - leszámítva néhány fórumozót -, ami minden bizonnyal azt jelzi, hogy a szájtot mostanra már nagyon kevesen látogathatták.