Visszarepíti az '56-os Budapestre ez az app

sighter játék app
BuBik a Blaha Lujza téri parkolónál
Vágólapra másolva!
Miközben végigjárjuk a forradalom legfontosabb helyszíneit Budapesten, visszarepülünk az időben. A Sighter egy '56-os tematikájú történelmi játék és kincskereső egyben.
Vágólapra másolva!

Meglehet, tudomásunk sincs róla, de ‘56 helyszínei ma is körbevesznek minket. Idén is elindítja forradalmi játékát a Sighter csapata. Az idei évfordulón egy mobil és egy applikáció segítségével végigjárhatjuk a legjelentősebb helyszíneket Budapesten.

A budapesti Móricz Zsigmond körtér Forrás: Sighter

Egy tér, ahol egykor tömegek álltak, egy villamosmegálló, ahol 1956-ban tank haladt el, egy kapu, ami előtt 59 éve egy lerobbant harckocsi "parkolt". Az archív felvételek segítségével

összehasonlíthatjuk, milyen volt akkor és most.

Mindezt egy kalandos kincskeresővel élhetjük át: a Sighter az okostelefonnal végigvezet a térképen a megadott helyszínekig (sight), ha megtaláltuk, elég lefotózni, és megelevenedik a múlt. Olyan, mint egy hideg-meleg játék: ha megtaláltuk a helyszínt, pluszinformációk válnak elérhetővé.

Egykor egy lerobbant kocsi állt a kapu előtt Forrás: Sighter

Ez lehet egy pár soros ismertető, újabb fotók vagy hanganyag. Így a kisebbeknek is izgalmasabb a történelem megismerése. (Az alkalmazás tudományos háttéranyagát Szilágyi Adrienn,­ az ELTE BTK doktorjelöltje, az MTA tudományos segédmunkatársa ­állította össze.)

Az idei játék egy pontversennyel párosul:

minél több helyszínt fedezünk fel, és minél több kvízkérdésre válaszolunk helyesen, annál több pontot gyűjtünk össze. A nyertes pedig egy könyvvel gazdagodik.

Újra felfedezhetjük a világot

A Sighter ingyenes applikáció (Android, iOS) Már több mint 25 ezer egyedi felkereshető állomás van benne, a világ szinte minden tájáról Alaszkától Ausztráliáig. Magyarországon nagyjából ötezer "sight" van.

A budapesti Kálvin tér Forrás: Origo

Ezeket túlnyomórészt maguk a felhasználók töltötték fel, hiszen saját képeikkel ők is folyamatosan bővíthetik a tartalmat. Rejtvényeket is készíthetünk, és nyomon követhetjük, kik fejtették meg, és kiknek tetszett.

A sightokat különböző témák mentén lehet böngészni,

jelenleg a legnépszerűbbek az építészeti részletek, a street art és a szobrok. Vannak városi séták is, ahol sorba fűzött látványosságokat lehet végigjárni, felfedezni.

BuBik a Blaha Lujza téri parkolónál Forrás: Sighter

Az alkalmazással emellett támogatják az oktatást, például iskolai kirándulások során remekül használható az app játékos tanulásra, ahogy a csapatépítő tréningeken is jól jöhet.

A magyar fejlesztésű, közösségépítő játék 2013-ban elnyerte az Év Játékalkalmazása díjat.

Jók vagyunk benne

A Sighterhez hasonló, szintén magyar fejlesztés a Mistory. A csapat idén a Microsoft Imagine Cup versenyén különdíjat nyert el. Az applikáció is (Android) egy GPS-alapú városnéző kalandjáték. A város észrevétlenül megbújó részeit kereshetjük fel, és tudhatunk meg többet róluk.