Pénzt keresnek a torrentezőkön

Bittorrent
Vágólapra másolva!
Bitcoin-bányász szoftver települ gépére a uTorrent program legújabb verziójával.
Vágólapra másolva!

Virtuális pénzt bányászik a uTorrent legújabb verziója, de nem felhasználójának, hanem egy cégnek.

Mitől lassult le a PC?

Erről a TorrentFreak kalózblog számolt be, amely szerint az ismert torrentkliens legutóbbi frissítésével egy Litecoin nevű virtuális pénzt bányászó szoftver is a számítógépre települ. A virtuális pénzek bányászása során a számítógép matematikai feladatokat hajt végre, és küld vissza a Litecoint generáló rendszernek.

Az Epic Scale nevű program jelenlétet a uTorrent felhasználói közül sokan csak azért észlelték, mert számítógépük sebessége jelentősen csökkent. A program jelenlétét egyébként a Windows tálcán felbukkanó, e betűt formázó ikon jelzi.

Bittorrent Forrás: Origo



Egy felhasználó úgy nyilatkozott a TorrentFreaknek, hogy azt vette észre, hogy a PC-jének hűtése maximális kapacitáson süvít, pedig azon elvileg nem is indított el semmit. Nem véletlen, hogy egyes vírusvédelmi szoftverek riasztanak, ha az Epic Scale megpróbál települni: bár a program nem vírus, kellemetlenséget okozhat a felhasználónak.

Nem rejtve települ, vagy mégis?

A torrentklienst fejlesztő BitTorrent cég a TorrentFreaknek megerősítette, hogy a bányászprogramot a uTorrent mellé csomagolták, de a cég szerint a program nem rejtett módon települ. Hasonló módon a uTorrent telepítésekor korábban hirdetéseket megjelenítő programok is felkerülhettek a PC-re. Ezek telepítését a szoftver felkínálta, de egy-egy pipa elvételével úgy is fel lehetett telepíteni, hogy a uTorrenten kívül semmi más ne kerüljön a rendszerbe.

A TorrentFreak próbái szerint bizonyos esetekben valóban előfordult, hogy a uTorrenttel együtt titokban települt fel az Epic Scale, más esetekben azonban valóban rákérdezett a telepítésre a szoftver. A PC World szerint a szoftvert egyszerűen, a Windows vezérlőpult Program eltávolítása funkciójával el lehet távolítani.