Idén még nem láttunk ilyen gyönyörű játékot

ori videojáték ügyességi
Vágólapra másolva!
Az Ori and the Blind Forest megérintő és hangulatos játék, kis költségvetése ellenére az év legjobbjai közt lehet.
Vágólapra másolva!

Ránézésre azt mondaná az ember, az Ori and the Blind Forest egy kis csapattól érkező, elvont játék lehet, ami csak a legextrémebb játékosoknak szól. Pedig nem egészen így van, a programot - bár valóban független fejlesztőcsapat készítette -, a Microsoft Studios adta ki, és bátran lehet ajánlani bárkinek, aki nyitott a hagyományos ügyességi játékokra: mi ennél gyönyörűbb játékot biztos nem láttunk az idén, kár lenne kihagyni.

Hatalmas mesevilág

Az Ori and the Blind Forest tulajdonképpen egy klasszikus oldalnézetes ügyességi program, fantasztikus rajzfilmszerű körítéssel. A Raymannel ellentétben azonban a szoftver nem pályákra osztott, helyette egyetlen hatalmas bejárható terület van, melynek zónáit újabb és újabb képességeinkkel nyithatjuk meg. A fejlődési rendszer egyszerű, de jól eltalált, ahogy az irányítás is: még a billentyűzet+egér párosítással is könnyen elboldogulunk, sőt, sok esetben precízebben, mint kontrollerrel.

Az Ori világa tényleg olyan, mint egy Disney rajzfilmé. Forrás: Origo

Kell is az egyszerű kezelés, mivel a játék így is éppen elég nehéz: szokatlannak hathat, de a különböző logikai feladványok azért megkövetelnek némi gondolkodást, ahogyan az is, hogy a program nem ment saját magától minden sarkon. Sőt, egész pontosan sehol nem ment magától, az Oriban nekünk kell mentést létrehozni a pályák különböző pontjain.

Varázslatos világba csöppenünk

A játék egy mágikus mesevilágban játszódik, egészen pontosan egy óriási erdőben, amely a történet legelején még aranykorát éli. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a Disney varázserdőket az Avatar film Pandora bolygójával keresztezték volna.

Persze, mint minden mesében, itt is hamar jönnek a gonosz erők, az erdő romlásnak indul, az imádnivaló legjobb barát eltávozik az élők sorából, mi pedig az Ori nevű szellemet irányítva mindent helyre kell állítsunk.

A történet és a körítés nem túl bonyolult vagy összetett, de nincs is rá szükség, az ügyességi műfajnak nem lételeme. Ráadásul a komplex sztorit remekül pótolják: dialógus alig van, mégis mindent értünk, a készítők erős kép- és hangeszközökhöz nyúltak a szájcséplés helyett. Ugyan a szívszorító jelenetek néha már kissé hatásvadásznak tűnnek, szerencsére sose esnek át a ló túloldalára.

Van benne harc, de a játék jelentős része mászkálásból áll. Forrás: Origo

Mint egy festmény

Az Ori esetében a "gyönyörű" szót nem ugyanabban az értelemben használjuk, mint mondjuk egy Far Cry 4 esetében, ahol "csak" az élethű és részletgazdag látványvilágra gondolunk. Ennek a játéknak a prezentációja egy az egyben megérdemli meg ezt a kifejezést, méghozzá abban az értelemben, ahogy azt egy festményre használjuk.

Nem véletlenül éltem ezzel a példával, az Ori and the Blind Forest úgy néz ki, mint egy megelevenedett műalkotás, atmoszférája és zenei aláfestése a kézzel rajzolt rajzfilmekhez hasonlatos. Elég csak a főmenüt megnyitni és szembesülünk vele, hogy a program szinte lemászik a képernyőről, a bevezető után pedig már el is feledkezünk a körülöttünk lévő világról, csak az Orival foglalkozunk.

A játék alapvetően 2D-s grafikai megjelenítést alkalmaz, ez manapság nem túl gyakori, ám a mesebeli körítéshez és az oldalnézetes játékmenethez jól passzol. Az ebben a műfajban messze legerősebb, 2013-as Rayman Legendsen is túltesz.

Az ügyességi részek egyre nehezednek, némi türelem kell hozzájuk. Forrás: Origo

Egyedi színfolt és olcsó

Az Ori and the Blind Forest nem egy korszakalkotó játék, hiszen lényegében semmi újat nem hoz az ügyességi műfajba, amit a klasszikus Metroid vagy Castlevania játékok (és azok utódai) ne mutattak volna már be. Viszont az első percétől az utolsóig szívmelengető és élvezetes, meseszerű élmény, amely egyedi színt visz a ma egyre inkább hasonló kaptafára készülő szoftverek közé.

Mivel a játékot a Microsoft adta ki, a PlayStation-felhasználók kimaradnak belőle, de Xbox One konzolon és a Steam online tékában már elérhető, méghozzá nevetségesen alacsony áron: Steamen 20 euró (6 ezer forint), konzolra pedig 4 ezer forint. Az év második felében Xbox 360-ra is megjelenik.

Összességében elmondható, hogy a szoftver komoly, de abszolút korrekt kihívást fektet le a játékosok elé. Összesen hat-nyolc órába telik a történet végére érni, de ha az erdő minden zugát be akarjuk járni, akár tizet is kihozhatunk belőle.