Egész Európában korlátozhatják a köztéri fotózást

fotózás eu
Photographers are seen before the start of the 2015 Copa America football championship final Argentina vs Chile, in Santiago, Chile, on July 4, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI
Vágólapra másolva!
A felhasználók segítségét kéri a Wikipédia: egy új szabályozás az internetes enciklopédiára való tartalomfeltöltést is veszélyezteti, és ha megszavazzák a panorámaszabadság korlátozását, sok alkotásról nem lesz illusztráció a mindenki számára elérhető oldalon.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen helyzetbe kerülhet az ingyenes enciklopédiaként működő Wikipédia, ha megszavazzák az Európai Unió új törvényjavaslatát.

Az egységes digitális jogvédelmi törvények kialakítása érdekében terjesztették be a szóban forgó javaslatot, mely

korlátozná a panorámaszabadságot, emiatt pedig kevesebb illusztrációt láthatnánk a Wikipédián.

De mi az a panorámaszabadság?

Az angol "Freedom of panorama" kifejezést arra az Európa jelentős részén jól bevált szabadságra használják, mely szerint az ember nyugodtan készíthet közterületen fényképet állandóan jelen lévő műalkotásokról úgy, hogy nem kell enegedélyt kérnie azok alkotójától.

Ennek köszönhetően ha egy új épületet felhúznak Magyarországon, azt bárki lefényképezheti, és az így készült fotó már az ő tulajdona.

Ha a törvényt elfogadják, a London Eye-ről már csak ilyen képet látunk Wikipédián. Forrás: Wikipedia

A törvény persze nemcsak épületekre vonatkozik, de szobrokra és egyéb műalkotásokra is: igazából bármire, amely jogvédett tartalom, és a fotó készültének pillanatában a "panoráma részét" képezi.

A panorámaszabadság jelenleg Európa jelentős részén aktív, Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország és Luxemburg tartozik a kivételek közé, illetve néhány egyéb országban az ilyen képeknek csak kereskedelmi használatát tiltják. Utóbbi variációt szeretné most az Európai Unió egységessé tenni.

Egy sötétebb Wikipédia

A korlátozás komoly problémát jelentene az óriási enciklopédiának, mert ugyan az oldalon szereplő fényképeket ingyenesen, felajánlásként kapják, azok közül sokat jogvédelmet sértőnek talál majd az új törvény, így

a Wikipédiának több tízezer fotót kellene törölnie adatbázisából, ez pedig megakadályozza, hogy megfelelően illusztrálják az oldalt.

A lengyel Királyi palotát ábrázoló fotó is kevésbé impozáns látványt nyújt. Forrás: Wikipedia

A cég meg is mutatta, milyen fotók lennének a Wikin, amennyiben megszavazzák a szabályozást: a különféle látványosságok helyén maximum fekete folt lehetne.

Panorámaszabadság jelenleg az Európai Unióban

Teljes panorámaszabadság:

Magyarország, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Csehország, Németország, Írország, Málta, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság
Csak az épületekre vonatkozó panorámaszabadság:

Dánia, Finnország
Kereskedelmi használatot kizáró panorámaszabadság:

Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovénia
Nincs panorámaszabadság:
Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Luxemburg

A felhasználók segítségét kérik

Az oldal készítői nem szeretnék tétlenül nézni, ahogy az internetes enciklopédiát ellepik a kitakart fotók, így arra szólítják fel az európai lakosságot, cselekedjenek a törvény ellen, és lépjenek mielőbb kapcsolatba az Európai Parlament hozzájuk legközelebbi tagjával, kifejezve ellenszenvüket a törvénnyel szemben.

Ha a törvényt megszavazzák, az ilyesmit kétszer meg kell majd fontolni. Forrás: AFP/Christof Stache

A Wikipédián éppen ezért külön aloldalt szentelnek a törvénykezés megakadályozásának, és addig is arra kérnek minden európait, segítsenek, mivel a Wikipédia által nyújtott ingyenes tájékoztatás korlátozásának ők sem örülnének.

Az oldalnak még három napja van arra, hogy kampányával elérje a kívánt eredményt,

az Európai Parlament ugyanis július 9-én csütörtökön fog szavazni a törvényről.