Sok-sok éve hallani, hogy az elhunyt művészeket egy nap hologramok és mesterséges intelligenciák helyettesíthetik. Bár utóbbi még odébb van, a virtuális fellépők kora beköszöntött.

Jövőre újra turnézhat Andy Kaufman és Redd Foxx, a két legendás amerikai komikus. Tessék? Hogy ők már halottak? Nos, valóban.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hologram formájában sem térhetnek vissza.

Andy Kaufman 1984-ben hunyt el, de jövőre visszatér a színpadraForrás: AFP/Ho

A Hologram USA nevű cég 2016-ban végighaknizná Amerikát a két elhunyt humoristával. A vállalat a hírességek családjai, munkatársai közreműködésével ígér autentikus élményt.

A terv érdekes, ám attól függetlenül is sok akadályba ütközik, hogy etikus-e vagy sem. Egyrészt a komikusok saját show-i azért is népszerűek, mert ezek a művészek improvizatívan reagálnak a közönségre. Egy hologram ezt nem biztos, hogy megteszi.

Mi több, a vicceket is úgy kell megírni, hogy aktuálisak legyenek, miközben az adott előadó stílusában hangoznak el. És akkor a tökéletes szinkronhangról még nem is volt szó.

Már ha új viccek lesznek, ugye - a régieket azonban már ismerik a rajongók, nem biztos, hogy csak egy 3D-s hologram kedvéért jegyet váltanak az előadásra.