Odasózna a Facebooknak a Google új funkciója

2015.11.27. 16:30

Jövőre indítja el új funkcióját a Google, ami alapjaiban változtathatja meg a mobilböngészést. És persze a Facebooknak is keresztbe tesz.

A Google hamarosan saját megoldással válaszol a Facebook Instant Articles funkciójára - méghozzá nem is akármilyennel. A keresőcég jövőre tervezi elindítani az úgynevezett AMP Projectet, ez mobilról biztosítgyorsított elérést biztosít bizonyos weblapokhoz. 

A technológia egy új HTML formátumra épül, ezen keresztül a webfejlesztők könnyed, gyorsan betölthető mobilos változatokat hozhatnak létre oldalaikhoz.

A "gyorsított" mobilos változat egyedi megjelenéssel rendelkezik majd, képekkel és videókkal egyaránt tele lehet pakolni, és a reklámokkal is kiválóan együttműködik.

Így néznek majd ki a gyorsított mobilos weboldalakForrás: Origo

Az AMP jövő év elején fog elindulni, célja pedig egyértelműen az, hogy minél több időt töltsünk a Google-keresőben: az itt kiadott találatok lesznek megnyithatók a gyorsított módszerrel.

A rendszer iránt már most több nagy hírlap érdeklődött, köztük a New York Times és a Washington Post.

Azt olvassuk, ami érdekel

A Google megoldása nem teljesen újkeletű: az egyelőre bukásként aposztrofált Instant Articles mellett az Apple is indított hasonló megoldást, az Apple News nevű saját applikáció formájában.

Egyelőre mindkét lehetőség csak az Egyesült Államokban érhető el, így kérdéses, hogy ha a Google AMP projektje jövőre el is startol, ez mikor lesz érezhető Magyarországon.

Még több Google és Facebook