Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Feltalálták az emberiség adathordozóját

nanodiszk 5D
Vágólapra másolva!
Egy olyan újfajta adathordozót fejlesztettek ki, ami több száz terabájtnyi adatot tud tárolni évmilliárdokig. Ez lehet az emberiség háttértára, amivel a következő generációknak is megőrizhetnénk eddigi történelmünket.
Vágólapra másolva!

Új korszak kezdődött az adattárolásban. A Southamptoni Egyetem kutatói áttörő technológiát mutattak be: egy olyan, ötdimenziós módszerrel kialakított diszket készítettek nanoüvegből, ami

gyakorlatilag örökké tudja tárolni az adatokat.

Az üvegdiszk leginkább a Superman-filmekben látott memóriakristályokhoz hasonlít, ezzel a jövő generációinak is megőrizhetnénk emberiségünk eddigi történelmét. Az egyetem professzora, Peter Kazansky szerint:

Örökké hordozza tudásunkat

A diszk nanoszerkezetes üvegből készült, és az egyetem által kifejlesztett 5D-s rögzítési eljárással tudják írni és olvasni. Írásához ultragyors, rövid és intenzív lézersugarakat használnak, az információk a diszk nanorácsaiban tárolódnak.

Az információt öt dimenzióban kódolják: az adat iránya és mérete mellett a nanostruktúrák 3D-s elhelyezkedése is számít.

Az üvegdiszk akkora mint egy érme, és így készítik:

Az apró adathordozó 360 terabájtot tud tárolni, és akár ezer Celsius-fokot is elvisel. 190 fokon 13,8 milliárd évet bír ki a becslések szerint, szobahőmérsékleten viszont

gyakorlatilag örökké tart a virtuális élettartama.

Az emberiség archívuma

A technológiát még 2013-ban tesztelték először, mostanra sikerült tökéletesíteni. Akkor még csak egy 300 kilobájtos szöveges dokumentumot rögzítettek rá 5D-ben. Most olyan jelentős dokumentumokat írtak rá, mint az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, Newton Optikája, Magna Charta. A jövőben főleg a nagy archívummal rendelkező múzeumok, könyvtárak, levéltárak hasznosíthatják.

A kutatók már keresik azokat a partnereket, akiknek segítségével kereskedelmi forgalomba is kerülhetne a fejlesztés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről