Bitcoinnal is lehet majd fizetni a Steam játékáruházban

steam cimlap logo
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb digitális játékáruháza is tervezi, hogy a közeljövőben elfogadja a bitcoin kriptovalutát, holott két éve még nem bíztak a fizetőeszközben.
Vágólapra másolva!

Üzenetben értesítette a játékfejlesztőket és kiadókat a Valve arról, hogy a jövőben elkezdik támogatni a bitcoin virtuális fizetőeszköz használatát a Steam digitális játékáruházban.

A cég elmondása szerint így szeretnének még több vásárlót elérni a platformon, mivel a bitcoin népszerűsége folyamatosan nő bizonyos országokban.

Egyre többen hódolnak be a virtuális fizetőeszköznek Forrás: Steam

A tranzakciókat bonyolító, külsős fizetési szolgáltató valószínűleg a BitPay lehet. Játék vásárlásakor a rendszer a felhasználó régiójától függően határozza meg a szoftver árát (nálunk euróba vált), majd ezt továbbítja a külsős szolgáltatónak, ami azt aktulális árfolyamon számítja át bitcoinba.

A Valve kikötötte:

ők nem bitcoinban kapják meg az eladásból származó részesedést.

A Valve tájékoztatása szerint ez semmilyen szinten nem érinti a fejlesztőket, nem kell nekik megadni bitcoin árat, a termékük értéke nem fog változni.

Két éve a Valve feje, Gabe Newell még úgy nyilatkozott,

hogy nem bízik a kriptovalutákban.

Azóta már több játékipari szolgáltatásnál is elkezdték használni, a Humble Bundle online játékbolt is elfogad bitcoint.

Mi az a bitcoin?

A bitcoin egy virtuális pénz, amit biztonságos internetes tranzakciókra használnak. Jogi státusza világszerte változó,

az online világban azonban nagyon közkedvelt, mert szinte lekövethetetlen.

Emiatt viszont bűnözők is előszeretettel használják, innen ered a vegyes megítélése. A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál.

Még nem mindenhol vannak rá egyértelmű szabályok Forrás: AFP/Imaginechina/Benjamin Gz

A Számvitel Adó Könyvvizsgálat című szakfolyóiratban idén januárban megjelent egyik tanulmány ismertetése szerint

a bitcoin olyan anonim fizetést biztosító virtuális eszköz,

amelyet egy IT támogatású hálózaton keresztül használhatnak fel fizetésre annak tulajdonosai. A bitcoin eszközöket maga a bitcoin-hálózat (számítástechnikai támogatással működő fizetési rendszer) hozza létre egy véletlenszerű folyamattal úgy, hogy az új eszközöket elosztja azok között a számítógépek között, amelyek támogatják és üzemeltetik a hálózatot.

A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását tehát semmilyen központi szervezet nem irányítja,

és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi, áll a szaklapban.

Hogyan szerezhet bitcoint?

A bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható (napi ára, illetve árfolyama van, amely napon belül is folyamatosan mozog), illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként, de

elfogadásáról nem jogszabályi előírások rendelkeznek,

az elfogadásról a termék vagy szolgáltatás nyújtója dönt. A bitcoin szerzés harmadik módja az úgynevezett „bányászat”, amikor a bitcoin-hálózathoz kapcsolódó speciális számítógépek bonyolult matematikai számítási műveleteket végeznek, és a rendszer mindig a számítást elsőként elvégző és publikáló gép tulajdonosának ítéli oda a virtuális fizetőeszközt, mintegy jutalomként.

A bitcoinnak, mint fizetésre használt virtuális pénznek sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nincs jogi szabályozása. A bitcoin nem tekinthető hagyományos értelemben fizetőeszköznek, mert fedezetét nem egy nemesfém vagy egy kormány, hanem a piac és a hálózat biztosítja.

A bitcoinnak attól van értéke, hogy a piaci szereplők közül egyesek elfogadják fizetőeszközként.

Egy bitcoin 2016 április 22-én 122 443 forintot ért.