Elhagyni kényszerül az Intel az okostelefonos piacot, miután belátták, hogy lekéstek a mobilőrületről. A döntés miatt az alkalmazottak 11 százalékát építik le.

Az Intel felhagy azon törekvésével, hogy a mobilpiacon is meghatározó szereplővé váljon.

A The Wall Street Journal úgy tudja, leállítják az olyan mobilchipek fejlesztését, mint az okostelefonokba szánt SoFIA és a tabletekbe szánt Atom processzor.

Lemaradtak

Az Intel egyszerűen későn kapcsolt, és lemaradt a mobilőrületről. Ugyan az Intelt a világ egyik legnevesebb processzorgyártójaként ismerik, csak kis halnak számított a Qualcomm és a MediaTek által uralt mobilpiacon. A nagyok, mint az Apple és a Samsung is utóbbi két gyártó mellett tette le a voksát.

Kevés támogatója volt az Intel mobilprocesszorainak. Az Asus volt az egyik, amely az Intel chipjeivel operált mobileszközeiben, azonban egy megkésett szállítás után ők is törölték rendeléseiket. A Qualcomm és a Mediatek profitált ebből az üzletből is.

Drága mulatság a mobilbizniszForrás: AFP/Remy Gabalda

A mobilpiaci törekvések ráadásul rengeteg pénzt vittek el. Már két éve is, 2014-ben 4,2 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a cég mobildivíziója.

A PC-világ sztárja kénytelen volt beismerni a vereséget, és helyette inkább a felhőpiacra, a hálózatra kapcsolt eszközök világára (IoT) és az új 5G mobilkapcsolatra koncentrálnak.

Drága kudarc

Azonban a gyökeres változásnak ára van. Összesen 12 ezer alkalmazottól válnak meg az átszervezés miatt, ez a dolgozók 11 százalékát jelenti.