Magyarország is nekimegy a Microsoftnak

windows 10 fall update cover
Visitors try out Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Hét uniós ország, köztük Magyarország is vizsgálatot indít a Microsoft adatgyűjtési módszereivel kapcsolatban. Bár az adatvédelmi hatóságok és a redmondi cég már hosszú hetek óta egyezkedik, eddig nem sikerült dűlőre jutni.
Vágólapra másolva!

A Microsoftnak szembe kell néznie az Európai Unió adatvédelmi munkacsoportjával, miután nem sikerült eloszlatnia a felhasználói adatok gyűjtésére vonatkozó aggodalmakat.

Az adatgyűjtés a Windows 10 operációs rendszert érinti.

Több uniós ország hatósága közös levélben szólította fel a Microsoftot arra, hogy még mindig nem kezelik megfelelően a felhasználókról begyűjtött adatokat, holott az elmúlt hetekben többször is egyeztettek arról az unió adatvédelmi szerveivel. Bár a Microsoft változásokat ígért a Windows 10 új frissítéseivel, azzal még mindig nem elégedettek a hatóságok.

Az EU most a Windows 10 adatgyűjtése ellen lépett fel Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az EU szerint a Windows 10-et használó ügyfelek nem kapnak megfelelő tájékoztatást a róluk gyűjtött adatokról, a rendszer alapbeállításai szintén nem megfelelőek. Az átláthatóság miatt is aggodalmukat fejezték ki, mivel a cég nem magyarázza el egyértelműen, hogy milyen célból használja fel az adatokat, és pontosan milyen típusúakat is gyűjtenek össze. A felhasználó hozzájárulása ezért nem tekinthető érvényesnek.

Hét uniós ország:

Magyarország, Hollandia, Franciaország, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Szlovénia, Németország kezdeményez vizsgálatot az ügyben.

Ha az európai bírák úgy találják, hogy a redmondiak sértik a nemzeti adatvédelmi szabályokat, komoly pénzbüntetésre számíthat a cég.

Rengeteg mindenre engedélyt kér a Microsoft, de nem minden egyértelmű Forrás: Microsoft

Az olyan amerikai óriáscégek, mint a Google és a Facebook egyre többször kerülnek összetűzésbe az uniós hatóságokkal a felhasználók személyes adatainak kezelése kapcsán. Többek közt ezért lép érvénybe jövő májusban egy olyan uniós szabály, amely lehetővé teszi majd, hogy a tagállamok az érintett nemzetközi vállalat

bevételeinek négy százalékát követelhessék bírságként adatvédelmi jogsértés esetén.