Sört és hamburgert szállít a különösen hasznos drón

2017.08.24. 08:04

Egy izlandi cég a töredékére csökkentette egyes rendelések kiszállítási idejét.

Webshopját elnézve meglehetősen sokrétű az izlandi AHA, a dublini kirándulástól a kozmetikumokon át a gyorsételekig elég sok minden rendelhető a cégtől. A vállalat most az ételrendeléses üzletága miatt került a nemzetközi sajtó figyelmébe, kísérleti jelleggel egy drónnal kezdte el segíteni a reykjavíki rendelések kiszállítását.

Töredékére csökkentette egyes rendelések kiszállítási idejét az AHA drónjaForrás: AHA

Az AHA alapvető problémáját az jelenti, hogy a város rengeteg kacskaringójának köszönhetően a már elkészült ételek kiszállítása akár 25 percet is igénybe vehet. A világ legtöbb tájáról nézve ez nem tűnik vérlázítóan lassúnak, ám a cég szeretné hatékonyabban kihasználni a futárkapacitását, csökkenteni a költségeit. A technikai partnere az izraeli Flytrex, amely drónos árukiszállításhoz fejleszt logisztikai szoftvert, továbbá segít beszerezni az ügyfeleinek a drónhasználathoz szükséges engedélyeket.

Egyelőre csak egy drónt tesztel az AHA, amely egyetlen útvonalon képes oda-vissza repülni. Ebből sejthetően a drón nem közvetlenül a megrendelőhöz szállítja ki az ételt és az italt, hanem egy univerzális ledobási pontra viszi. A ledobási ponton tartózkodó futár kiveszi az árut a drónból, visszaindítja a felszállási pontjára, majd kiszállítja közelben lévő megrendelőnek az árut.

A módszernek köszönhetően egyes kiszállítások ideje nagyjából fél óráról néhány percre csökkent, a kiszállítás pedig 60 százalékkal olcsóbb lett.

Az AHA megoldása technikai szempontból egyáltalán nem világmegváltó, valójában pont az egyszerűsége teszi érdekessé: demonstrálja, hogy a drónokat mindenféle szuper komplex vezérlőszoftver nélkül is fel lehet használni a cégek működésének optimalizálására.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!