Bemutatkozott az Android P

google android p
Android P
Vágólapra másolva!
Még szép, hogy támogatja a kijelzők betüremkedéseit.
Vágólapra másolva!

Igaznak bizonyultak a néhány nappal ezelőtt felröppent pletykák, a Google szerda este hivatalosan is leleplezte az idén ősz környékén elkészülő, következő Androidot. A verziószáma szinte biztosan 9.0 lesz, azonban szokásához híven ezt még nem erősítette meg a Google, egyelőre „Android P" munkanéven hivatkozik az operációs rendszerre.

Android P Forrás: Google

Az Android P már hivatalosan is támogatja a nem szabályos négyszög alakú, az Essential PH-1 és az Apple iPhone X által a világra szabadított betüremkedéses kijelzőket. A fejlesztők lekérdezhetik az appjaikban, hogy az éppen használt mobil rendelkezik-e ilyennel, és ha igen, akkor hol van és milyen formájú a kijelzőbe belógó elem. Azt is eldönthetik, hogy baloldalra vagy jobboldalra szeretnék-e tenni az alkalmazásaik ikonjait.

Android P Forrás: Google

Az Android P másik látványos újítása, hogy jelentősen újratervezték az értesítéseket. Az Android 8.1-ben bevezetett átlátszósági effekteket kiszedték az értesítési központból, maguk az értesítések pedig már többek közt beszélgetéseket, fotókat és matricákat is tartalmazhatnak. Az okos válasz funkciót is használhatják az appok, így a mobilozóknak az egyszerű visszajelzések írásához már be sem kell lépniük a kommunikációs alkalmazásokba.

Az Android P további érdekesebb újításai:

  • A Multi-Camera API segítségével szimultán több kamera képét is képes kezelni az Android. Ezzel például a dupla hátlapi kamerás eszközökön egyszerűbbé válhat a mindkét kamerát használó effektek megvalósítása, vagy videorögzítéskor és élő közvetítéskor a hátlapi kamera nagyban látható képére rátehető lehet egy kis dobozban az előlapi kamera képe.
  • Támogatottá vált a WiFi 802.11mc protokoll, amely épületeken belül 1-2 méteres pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé. Ez jól jöhet az ismeretlen terepeken való mozgáskor, például nem mindenki ismeri ki magát jól a reptereken.
  • Már lejátszhatóak HDR VP9 Profile 2 videokodekes videók, megtekinthetőek és menthetőek a HEIC formátumú fotók.
  • Neural Networks API 1.1: számos új utasítással, további dedikált feldolgozó hardverek támogatásával bővült a gépi tanulásos feladatok elvégzésére kitalált keretrendszer.
  • Az összes appból használható, konzisztens felhasználói felületet kapott az ujjlenyomat-olvasó használatának kérése.
  • A háttérben futó alkalmazások nem férhetnek hozzá a kamerához, a mikrofonhoz és a szenzoros adatokhoz.
  • A Doze, App Standby és Background Limits funkciók tweakelésének hála hatékonyabbá vált az energiagazdálkodás.

Az Android P első fejlesztői előzetese a kiadott rendszerképek használatával már telepíthető a Pixel, Pixel XL, Pixel 2 és Pixel 2 XL okostelefonokra. A Nexus eszközökre sajnos nem fog megérkezni az operációs rendszer.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!