Megint rossz fát tett a tűzre a CCleaner

ccleaner
A számítógép újraindítása után magától visszakerül a pipa az Aktív felügyelet engedélyezése elé
Vágólapra másolva!
Az Avast általi felvásárlás óta harmadjára tört ki botrány a program körül.
Vágólapra másolva!

Tavaly július közepén az elsősorban a vírusirtójáról ismert Avast felvásárolta a Piriform nevű céget, így többek közt a rendkívül népszerű CCleaner is a birtokába került, ezzel a Windowsból és a népszerű alkalmazásokból takarítható ki a felesleges szemét. Jelenleg a CCleaner a világ legnépszerűbb tisztítószoftvere, azonban ha így mennek tovább a dolgok, akkor gyorsan elindulhat a lejtőn.

A számítógép újraindítása után magától visszakerül a pipa az Aktív felügyelet engedélyezése elé Forrás: Origo

Az első botrány tavaly szeptemberben tört ki, miután egy máig ismeretlen hacker betört a Piriform infrastruktúrájába, és kártevőket letölteni képes programot csempészett a CCleaner 32 bites verziójának a telepítőkészletébe. Ez a megbuherált kiadás világszerte olyan 2 millió számítógépre került fel, de csak specifikus nagyvállalatok utáni kémkedésre kívánta használni a támadó, így a hétköznapi felhasználók számítógépeire szerencsére nem telepített további kártevőket.

A második incidens most áprilisban történt: a CCleaner egyes felhasználóknál konfigurációs adatokat törölt a Google Chrome-ból, bár szerencsére a könyvjelzőkhöz vagy a mentett jelszavakhoz hasonló kritikus információk nem sérültek. Ilyen bugok sajnos előfordulhatnak, a problémát inkább az jelentette, hogy olyan három hetet kellett várni a hibajavítás elérhetővé válására, ami a körülményeket figyelembe véve megdöbbentően hosszú idő.

Most pedig itt a harmadik botrány.

A legújabb CCleaner 5.45-ben a fejlesztők bevezettek két funkciót: az egyik automatikusan ellenőrzi és kijelzi a program frissítéseit, a másik pedig felhasználói adatokat gyűjt. Szerencsére nem kémkedik a cég, csupán arra kíváncsi, hogy a felhasználók mire, hogyan és milyen gyakran használják az alkalmazást, plusz a bugok felfedezésében is segíthet az újdonság.

Az első furcsaság, hogy kettő egymástól egyértelműen különálló funkciót egybecsomagolták a fejlesztők, a Beállítások menü Felügyelet részében lehet kikapcsolni őket, az Aktív felügyelet engedélyezése opció elől kell kiszedni a pipát. Vagyis elméletileg így kellene, ugyanis a felhasználók hiába szedik ki a pipát, a számítógép újraindítása után az varázsütésre visszakerül a helyére.

Ez azért történik, mert a programfrissítések keresését valójában nem lehet kikapcsolni, úgyhogy a CCleaner magától visszateszi a pipát.

Érthetetlen az egész ügy: ha nem engedélyezik egy funkció kikapcsolását, akkor miért implementáltak neki a felhasználói felületen egy kikapcsolópipát, és miért van ehhez hozzácsapva a felhasználói adatgyűjtés?

A panaszokra válaszul a Piriform bejelentette, hogy a jövőben külön (és ténylegesen) ki- és bekapcsolható lesz a frissítések keresése és a felhasználói adatgyűjtés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!