Az elsők között volt a kezünkben a Huawei összehajtható telefonja

Vágólapra másolva!
Amíg a Samsung összehajtható telefonja, a Galaxy Fold egyrészt rendkívül hülyén néz ki, másrészt pedig meg sem lehet fogdosni annak ellenére, hogy elméletileg hamarosan megjelenik, addig a Huawei-féle Mate X-et már a kezünkben tarthattuk a barcelonai Mobile World Congressen.
Vágólapra másolva!

Mármint tényleg, habár amikor a képeket készítettük, egy kolléganő kezeiben volt az eszköz, szóval a kifestett körmök ne tévesszenek meg senkit. De mi is a lényeg, alapvetően? A Samsung telefonjával ellentétben, ahol két kijelző van (egy kicsi kívül, és egy nagy belül), a Mate X-nél egy nagy képernyővel kell számolnunk, így végső soron összecsukva (vagy inkább széthajtva) elől és hátul is kapunk egy-egy képernyőt.

Forrás: Origo

Szintén hatalmas különbség a Samsung készülékéhez képest, hogy itt a kijelző szinte teljesen kávamentes, és a felbontása is kiváló: a 8 hüvelykes AMOLED képernyő kinyitva összesen 2480x2200 képpontot tud megjeleníteni, míg összehajtva előre kapunk egy 6,6 hüvelykes 2480x1148-as, hátulra pedig egy 6,38 hüvelykes 2480x892-es megjelenítőt.

A nagy trükk azonban a Falcon Wing névre keresztelt zsanér, ami lehetővé teszi a hajtogatást, és aminek köszönhetően gyakorlatilag egyáltalán nem lesz semmilyen rés a két fél között. Ennek köszönhetően a telefon a legvékonyabb részén 5,4, és összecsukott helyzetben is legfeljebb 11 milliméter vastag. A gyakorlati tapasztalataink alapján ez utóbbi egy picit vastagabb, mint amit manapság megszoktunk egy okostelefontól, de összességében mégsem zavaró, és egészen elképesztő, hogy ilyen simán és zökkenőmentesen „összetörhető” a telefon.

Forrás: Origo

És úgy általánosan véve sem tűnik ormótlannak a készülék, hiába a hatalmas kijelző és a dupla akkumulátor. A képernyő hajlítása tényleg rendkívül sima, semmilyen ránc vagy egyéb zavaró tényező nem jelentkezik, pontosan olyan az egész, mint az a gyári videókon látszik, ráadásul az alkalmazások is egy szempillantás alatt váltanak az egyik üzemmódról a másikra. Talán meglepő, de ez a telefon nem tűnik egy bátortalan „első próbálkozásnak” a látottak alapján, annyira kifinomult nemcsak a hardver, hanem a szoftver is.

A Huawei által választott elrendezés másik előnye, hogy nem kell két helyre kamerákat pakolni, egyedül az oldalsó keretben találunk három lencsét, ami alapvetően hátrafelé néz, ha a telefon össze van csukva. Mivel azonban elég megfordítani a kütyüt, és ugyebár ott is vár ránk egy gyönyörű nagy kijelző, ezért szelfiket készíteni jobb, mint bármilyen más telefonnal, hiszen itt mindig a főkamera dolgozik, nem kell az alapvetően butább elülső szelfikamerára hagyatkoznunk (és akkor még a videótelefonálásról nem is beszéltünk).

Forrás: Origo

Amellett, hogy a Mate X a gyakorlatban már most, elsőre abszolút megállja a helyét, persze hardveresen is kiemelkedik. Ez lesz az első összehajtható telefon, amibe 5G-s modemet építenek (a cég saját fejlesztésű Balong 5000 chipjével), továbbá 8GB memóriát, és 256GB tárhelyet kap a vállalat legújabb, 7 nanométeren gyártott Kirin 980-as központi processzora mellé. Ráadásul a dupla, összesen 4500mAh kapacitású akkumulátort eddig sosem látott, 55 wattos gyorstöltéssel lehet felmpumpálni, ami fél óra alatt 85%-os töltöttséget eredményez.

Tehát igen, most már elmondható, hogy tényleg megjöttek az összehajtható telefonok, és hogy elsőre ugyan furcsának és feleslegesnek tűnnek, a gyakorlatban (legalábbis a Huawei megoldása) varázslatos, tükörsimán funkcionál, és tényleg van értelme. Persze, a 2300 eurós ár jelzi, hogy ez most még messze nem mindenkinek szól, hanem jelenleg még a csúcsok csúcsa, de az első bemutatkozás után nagyon hamar barátságot kötöttünk vele.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!