Megfizethető, korrekt, mindenes fejhallgatót teszteltünk

2019.03.25. 06:30

Nem túlzás azt állítani, hogy a fejhallgatókkal lassan Dunát, ÉS Tiszát, ÉS Marost lehet rekeszteni egyszerre. Szó szerint ezernyi cég próbálja ezen a területen megvetni a lábát, ami érthető is valahol, hiszen a notebookok és főleg a mobiltelefonok elterjedésével hirtelen óriásira puffadt a piac. Ám az is igaz, hogy a hatalmas kínálatban rengeteg az ipari hulladék kategóriájú eszköz, ami ultradizájnosan néz ki, de a hangminősége nem az igazi, ezért játékra és filmnézésre még úgy ahogy, ám zenehallgatásra már egyáltalán nem alkalmas.

Viszont az is igaz, hogy vannak vállalatok, amelyek képesek értékelhető eszközöket letenni az asztalra ebben a termékcsoportban is. Ezek jellemzően a régóta létező, komoly múlttal bíró, és más területen is vitézkedő márkák, tehát például a Pioneer, az Audio-Technica, a Sennheiser vagy a Denon. Pont ez utóbbi konszern lépett színre a közelmúltban egy egészen épkézlábnak tűnő, megfizethető árú fejhallgatóval a D1200 személyében, amelyet mi is kipróbálhattunk egy rövid ideig.

Finom vonalak

Manapság nagyon mennek a brutál dizájnnal bíró, mindenféle villogó biszbasszal ellátott, spoilerszerű kitüremkedésekkel megszórt fejhallgatók, de szerencsére a D1200 esetében a formatervezésért felelős szakemberek más irányba indultak. Az összképet a finom kerekítések, hajlítások, ellipszisek és félkörívek dominálják, így végeredményül egy kifejezetten lágy hatást keltő, elegáns készülék született, amelyet egy komoly üzletasszony vagy topmenedzser is felvehet, nem fog idétlenül kinézni. Kétféle színváltozatban létezik, hiszen a fehér-arany-barna mellett feketében is elérhető. A tervezés során szem előtt tartották a mobilitást, ennek köszönhetően a hangszóróházak behajthatóak, ami megkönnyíti a szállítását.

A képre kattintva további fotókat nézegethet a Denon-fülesrőlForrás: Origo

A dobozában két darab 130 centiméter hosszúságú kábel van, amelyek végén hagyományos 3,5 mm-es jack csatlakozó található. A különbség köztük, hogy az egyiken található egy hangerő-szabályozó minipanel, ami akkor jöhet különösen jól, ha valaki az utcán használja, és nem akarja előbányászni a telefonját vagy a lejátszóját. Ebből következik tehát, hogy a vezeték egyszerűen cserélhető, amiből fakadóan akkor sincs gond, ha kontakthibás lenne a madzag. A nemes bőrrel borított fej- és fülpárnák puha memóriahabból készültek, ami hatékonyan oszlatja el a súlyt a fejen. Ennek köszönhetően a Denon D1200-t órákon át viselhető, nem válik kényelmetlenné. Az viszont kár, hogy a dobozban nem szorítottak helyet tartalék plüss fülpárnának, mert a bőr bár nagyon jól szigetel, de egy idő után hajlamos befülledni.

Használat közben

Ma már egyre több a vezeték nélküli Bluetooth technológia használatát támogató fejhallgató, de ez nem tartozik közéjük. Így a zenei anyagok kizárólag a már említett kábelen keresztül juttathatóak el rá. A zárt rendszerű készülék impedanciája 24 Ohm, ami azt jelenti, hogy egy kisebb teljesítményű hordozható lejátszóval, vagy akár telefonnal is gond nélkül meg lehet szólaltatni. A termék aktív zajszűrő rendszerrel nem rendelkezik, de ez nem is hiányzott.

A párnák ugyanis tökéletesen simulnak a bőrre és igen nagy hatékonysággal tartják távol a külvilág zavaró hangjait.

Az 50 mm-es hangszórókkal megtámogatott fejhallgatónál a frekvenciatartomány 5 és 40 000 Hertz közé esik, azaz még a hallásküszöbön kívül eső, túl mély vagy magas hangok megszólaltatása is megoldott. Játékra és filmnézésre kiválóan alkalmas, de ezt már előzetesen sejteni lehetett: A sztereó hangteret szépen megteremti, a basszusokkal egy kicsit szűkmarkúan bánik, de azért a mély hangok is jól hallhatóak, a dinamikára sem lehet panasz, és az erős középtartomány miatt az emberi hang visszaadása is hibátlan.

A sima kábele cserélhető mobilt támogató, távvezérlősre isForrás: Origo

A zene már egyértelműen keményebb dió, de itt is egészen jól teljesített. A megszólalásból hiányzik ugyan a tér, de ez a zárt eszközöknél szinte minden esetben így van, ami a kialakításra vezethető vissza. Rossz minőségű forrásanyag (YouTube videó, gyatra tömörítésű MP3) megfigyelhető a finom részletek markáns elkenése, és enyhe fátyolosodás, zajosodás is érzékelhető. Viszont ahogy haladunk az egyre jobb és jobb állományok, illetve eszközök felé, úgy javul a hangzás. Tehát a Spotify, a Deezer dalai és a veszteségmentesen tömörített file-ok már egészen tisztességesen szólalnak meg. Egy normálisan összerakott audiórendszeren, CD-vel vagy SACD-vel, vinyl lemezzel pedig már kifejezetten jó a végeredmény. Apróbb pontatlanságok ilyenkor is megfigyelhetőek, de ezek nem zavaróak, nem rondítanak bele a végeredménybe. Természetesen léteznek olyan fülesek, ahol még ilyen hibákkal sem kell számolni, de azok lényegesen többe kerülnek. Mert hát az is lényeges pont volt, hogy sikerüljön az árat emberi szinten tartani, így a Denon D1200 már 55 000 forintért hazavihető. Ez nyilván rémesen soknak tűnik egy 10 000 forintos gamer füles mellett, de hát amellett olyan, mintha egy más faj lenne.Még több információ a termékről.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!