Történelmi visszaesés az okostelefonok piacán a járvány miatt

Samsung Galaxy S20, bemutató, S20+, S20 Ultra
Az AMOLED kijelző tényleg nagyon szép.
Vágólapra másolva!
Soha nem látott módon visszaesett a kereslet az okostelefonok iránt a koronavírus-járvány miatt. Míg a kínai piac már kilábalóban van, nyugaton még csak most jön a neheze, de az ideiglenesen leállt gyártás miatt mindenki nehéz helyzetben van. Az iPhone vásárlói viszont láthatóan továbbra sem tágítanak.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt az elemzők jó előre megjósolták, az okostelefonos piacra hatalmas hatással volt a koronavírus-járvány, ami történelmének legnagyobb visszaesését szenvedte el ebben a negyedévben. Egészen konkrétan a 2014-es üzleti év első negyedéve óta nem történt olyan, hogy egy üzleti negyedévben kevesebb mint 300 millió készüléket adjanak el a gyártók világszerte. Mindez azért különösen fájdalmas a gyártók számára, mert egyébként némi visszaesés után a tavalyi év végére már újra erősödni látszott a piac, de most minden remény szerte foszlott.

Az egyik legkomolyabban Kína szenvedte meg a negyedévet, ami most már a globális okostelefonos piac 22%-át teszi ki az egy évvel ezelőtti 26%-hoz képest, de ami talán ennél is fontosabb, hogy a járvány miatt leállt gyártás kihatott minden más márkára is.

Ennek az elemzők szerint hosszabb távon az lesz a hatása, hogy a különböző gyártók megpróbálják majd több különböző forrásból biztosítani az alkatrészeiket, és a világ több pontjára kiszervezni a gyártást, aminek India és Vietnám lehetnek a nagy nyertesei.

Az elemzők szerint számítani kell arra is, hogy a vásárlók hozzáállása megváltozik a következő időszakban, és akár hosszabb távon is. A jelenlegi bizonytalan időkben kevesebben vágnak majd bele olyan nagyobb költekezésbe, amit egy új okostelefon megvásárlása jelent, így a meglévő készülékek csereperiódusa hosszabbra nyúlik. Ezenkívül, habár a nyugati világ is elkezdte a fokozatos nyitást, még viszonylag sok időnek kell eltelnie addig, míg kereskedői láncok teljes mértékben üzemelnek majd, és azokat hajlandóak is látogatni vásárlók.

Forrás: Origo

Éppen ezért nagyon úgy tűnik, hogy még a lezárások és korlátozások végeztével is nagyon fontosak maradnak az online rendelési lehetőségek, így ehhez a különböző nagy gyártóknak is alkalmazkodniuk kell, egyre inkább meg kell próbálniuk digitálisan elérni a potenciális vásárlóikat.

Ezzel párhuzamosan az 5G bevezetése és terjedése is lelassult világszerte, a járvány miatt ugyanis több ország (például Spanyolország és India is) elhalasztotta a frekvenciákkal kapcsolatos árveréseket. Kínában viszont az 5G terjedése töretlen ütemben zajlik, hiszen ott a Huawei gőzerővel dolgozik ezen. Mindenesetre egyre több gyártó dob piacra 5G-képes készüléket, néhányan már egészen elérhető árakon is, így ebben a negyedévben összességében már az eladott telefonok 5%-a tudta fogni az 5G-s jeleket, míg egy évvel ezelőtt ez a szám 1% volt.

Az olcsó készülékekre csökkenhet a kereslet

A keresleti oldalon egy érdekes helyzet állt elő: mivel Kína már kilábalóban van a járványból, ott a kereslet folyamatosan erősödik, ennek pedig leginkább az olyan helyi márkák örülhetnek, mint a Huawei, ami így jelentősebb mennyiségű készüléket tud értékesíteni. Ezzel szemben például a nagy konkurens Samsung leginkább a nyugatból él, ahol egy jó ideig még érezhetőek lesznek a korlátozások és a gazdasági nehézségek hatásai.

Ezenkívül az elemzők egyetértenek abban, hogy a belépőszintű telefonokra csökkenhet leginkább a kereslet, ezek többségét ugyanis alapvetően a fejlődő országokban értékesítik, ahol különösen nagy gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány, és ahol jellemzően a bolti vásárlás dominál továbbra is az online rendeléssel szemben.

Forrás: Origo

Ennek megfelelően a középkategóriára kell majd támaszkodnia a gyártóknak, a felső kategóriában pedig nem várható tartós visszaesés, hamar visszaáll majd a kereslet a megszokott szintre.

Összességében az eladások tekintetében továbbra is a Samsung vezet, azonban az első negyedévben 18%-kal kevesebb telefont tudtak eladni 2019-hez képest, és a második negyedévben további visszaesés várható. Leszállított készülékek számában, a kínai piacra építkezve a Huawei ismét le tudta győzni az Apple-t, azonban még így is 17%-os visszaesést szenvedett el a cég. A Huawei egyébként most már telefonjainak felét Kínában adja el.

Az Apple-t viszont egyelőre nem nagyon rázta meg a járvány: éves szinten 5%-kal kevesebb iPhone-t értékesített a vállalat, ami ugyan nem elhanyagolható, de a két nagy konkurenshez képest még mindig szép eredmény. Ráadásul most érkezett meg a megfizethetőbb árú új iPhone SE, ami a következő időszakban nagy segítség lehet az amerikai cégnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!