Nem védte meg az SMS-kód a YouTube-csatornát

 online aranyláz, bitcoin, virtuális fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
Most egy techcsatorna esett a bitcoinos csalók áldozatául.
Vágólapra másolva!

Reneszánszukat élik a bitcoinos csalások, a Twitter gigantikus hackelése után a napokban YouTube-csatornák felett kezdték el átvenni az irányítást a bűnözők, hogy pénzt csaljanak ki az internetezőkből. A legújabb áldozat a közismert techipari szivárogtató Jon Prosser hírcsatornája, a Front Page Tech.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Getty/George Frey

Magyar idő szerint a csalók csütörtök hajnalban vették át az irányítást a 260 ezer feletti feliratkozóval rendelkező YouTube-csatorna felett, átkeresztelték NASA [NEWS] névre, törölték róla az összes videót, majd Elon Musk képével visszaélve egy bitcoinos csalást reklámozó, élő közvetítést indítottak rajta.

Az ügy megdöbbentő része, hogy a csatornát kétlépcsős hitelesítés védte: Prosser szerint valaki kért a nevében egy új SIM-kártyát a mobilszolgáltatójától, így meg tudta szerezni a belépéshez szükséges SMS-kódot.

Ez egy aránylag gyakori csalássá vált az USA-ban: a helyi mobilszolgáltatók nem veszik a fáradtságot arra, hogy új SIM kérésekor meggyőződjenek az igénylő személyazonosságáról.

Pár órával az incidens kezdete után Prosser csatornája (vagyis ami megmaradt belőle) váratlanul eltűnt a YouTube-ról, hírünk írásakor nem volt világos, hogy a csalók vagy a YouTube moderátorai törölték-e. További nyitott kérdés, hogy mi fog történni vele, de a YouTube feltehetően képes lesz visszaállítani, és erre remélhetően nem kell heteket várni, egy automatizált üzenetben ezzel riogatták Prossert.

A bűnözők bő 4000 dollárnyi, avagy 1,2 millió forintnyi BitCoint csaltak ki a nézőkből.

A Front Page Tech kálváriájának sajtóba való eljutását követően kiderült, hogy az elmúlt jó egy hétben több kisebb-nagyobb csatornát ért ugyanilyen támadás: a bűnözők átvették felettük az irányítást, és BitCoinban pénzt csaltak ki a nézőkből.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!