Drága hiánycikké válhatnak a számítógépek

microsoft surface laptop,windows 10 s,notebook,
Microsoft Surface Laptop
Vágólapra másolva!
Részben a szállításuk miatt komoly bonyodalmak lehetnek a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A laptopot vagy asztali számítógépet a jövő év elején vásárolni kívánók talán jobban teszik, ha előrehozzák még idénre, vagy elhalasztják 2021 második felére a vételt. A PC-k iránti óriási kereslet kielégítésével már hónapok óta sikertelenül küzdő gyártók szerint a vevők hamarosan további készlethiányokra, továbbá a vártnál magasabb árakra számíthatnak az üzletekben.

A kép csak illusztráció (Microsoft Surface Laptop) Forrás: Microsoft

A helyzetnek több, egymással összefüggő oka is van. Jeff Clarke, a Dell alelnöke hétfőn figyelmeztette az elemzőket, hogy moderálják a cég februárban véget érő üzleti negyedévével kapcsolatos elvárásaikat, részben mivel hiány van az LCD panelek működésre bírásához szükséges áramkörökből és egyéb komponensekből, ami nagyon megdrágította a kijelzőket.

További iparági probléma, hogy decembertől jó időre óriásit fog esni a légi szállítással célba juttatható számítógépek mennyisége. Az elektronikai cégek oroszlánrészt vízi úton szállítják a kontinensek között a termékeiket, hiszen ez bár lassú, de roppant költséghatékony megoldás. A drága és gyors légi szállítást kerülni próbálják, de ha rákényszerülnek, akkor is inkább csak a prémium termékeket fuvaroznak repülővel. Viszont az elmúlt hónapokban a szükség törvényt bontott, az óriási termékhiány miatt masszívan több számítógépet kényszerültek légi úton feladni a vállalatok.

A légi fuvarozás lehetősége a közeljövőtől kezdve szinte eltűnik majd, mivel az alapvetően is kevéske szállítókapacitás óriási hányadát lekötik majd a világszerte elsődleges prioritást élvező koronavírus-vakcinák.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!