Florida keményen megtámadta a Facebookot a konzervatív hangok elnyomása miatt

Vágólapra másolva!
Ron DeSantis, Florida állam kormányzója aláírta azt a törvényt, amit becenéven csak Big Tech Törvénynek emlegetnek, és ami az olyan nagy technológiai cégeket igyekszik megregulázni, melyek rendszeresen vétenek a szólásszabadság ellen, és kitiltják vagy elnyomják a velük egyet nem értő, jellemzően jobboldali és konzervatív hangokat.
Vágólapra másolva!

Az SB 70720-es számú törvényt még februárban terjesztették be a helyi törvényhozás elé, nem sokkal az után, hogy a Facebook és a Twitter kitiltotta oldalairól Donald Trump volt amerikai elnököt. A törvény legfontosabb alapeleme, hogy megtiltja a regnáló vagy a jövő évi kongresszusi választásokon induló floridai politikusok törlését a közösségi médiából.

A törvény felhatalmazza a floridai választási bizottságot, hogy büntetést szabjon ki a tech vállalatokra, ha ezt megsértik: a büntetési mértéke akár napi 250 ezer dollár is lehet, ha állami szintű politikusról, illetve akár napi 25 ezer dollár, ha önkormányzati szintű politikusról van szó.

De a floridai törvényhozók még ennél is tovább mentek, és azt is előírják, hogy a Facebook és a Twitter nem moderálhatja kényére-kedvére a különböző politikai véleményeket, még akkor sem, ha azok nem politikusoktól, hanem hétköznapi polgároktól származnak. Ennek megfelelően a törvény lehetőséget ad az embereknek a vállalatok könnyebb beperlésére, ha úgy érzik, hogy a közösségi oldal indokolatlanul, pusztán politikai véleményük miatt törölte a tartalmaikat, vagy tiltotta ki őket.

Forrás: Action Network

Ezenkívül a törvény szerint a Facebooknak és a Twitternek lehetőséget kell adnia arra, hogy a felhasználók "kijelentkezhessenek" a különböző titkos algoritmusok által felügyelt tartalomkezelési rendszerből. Itt tulajdonképpen arról van szó, hogy a két nagy közösségi oldal gyakorlatilag átláthatlan módon, önkényesen tudja szabályozni, hogy a különböző politikusok és felhasználók által közölt tartalmak hány emberhez jussanak el, és ha valami nem üti meg a balliberális mércét, akkor annak a tartalomnak az elérését láthatatlanul "letekerik".

De a törvény ehhez hasonló garanciákat biztosít az újságírók, valamint újságírói jellegű tevékenységet végzők számára is.

"Az egész Egyesült Államokban azt látjuk, hogy a baloldali média és a nagyvállalatok megpróbálják elhallgattatni, elijeszteni és eltörölni a velük egyet nem értő hangokat. Most az SB 7072-es törvény beiktatásával Florida visszaveszi a virtuális közterületet, ahol az információk és gondolatok szabadon folyhatnak" - közölte Ron DeSantis kormányzó.

A tech cégeknek persze nem tetszik

Miután kiderült, hogy a kormányzó aláírta a törvényt, két nagyvállalatokat tömörítő szervezet beperelte Florida államot, arra kérve a bíróságot, hogy akadályozza meg annak életbe léptetését.

A szervezetek, melyek olyan cégeket tömörítenek, mint a Facebook, az Intel, a Samsung, vagy éppen a Google, azt mondják, hogy a törvény egyértelműen alkotmányellenes, és korlátozza az első alkotmánykiegészítés által a magánvállalatok számára nyújtott szabadságjogokat.

Ron DeSantis, Florida állam kormányzója Forrás: AFP/Saul Loeb

A szervezetek azt sérelmezik, hogy a technológiai cégek így nem fogják tudni kordában tartani az olyan felhasználói tartalmakat, melyek sértik a felhasználói feltételeket, vagy adott esetben ártanak az üzletüknek azáltal, hogy például potenciális hirdetőket taszítanak vissza.

Azzal nyilván nem foglalkoznak, hogy sokszor egyáltalán nem egyértelmű, hogy mégis milyen indokok miatt törölnek valakit, vagy korlátozzák a tartalmak elérését.

A bíróságnak benyújtott perben a szervezetek azt mondják, hogy a floridai törvényhozás és DeSantis kormányzó kifejezetten úgy alakították ki a törvényt, hogy csak azokat büntesse meg, akiknek a moderációs elveivel nem értenek egyet.