Elárverezik a világ legelső SMS-ét

Karácsony mobiltelefon mobil telefon
Close-up image of male hands using smartphone at night on city shopping street, searching or social networks concept, hipster man typing an sms message to his friends
Vágólapra másolva!
Kriptopénzzel lehet majd megvenni a világ első SMS-éknek részletes technikai leírását, aminek az eredetiségét NFT-vel igazolja majd a Vodafone.
Vágólapra másolva!

A világ első rövid szöveges üzenetét, vagyis SMS-ét még 1992. december 3-án küldték el a Vodafone hálózatán keresztül. Az üzenetben annyi állt: "Merry Christmas", vagyis "Boldog karácsonyt". Az üzenetet egy mérnök küldte el, és a Vodafone egyik alkalmazottja, Richard Jarvis kapta meg, aki éppen egy karácsonyi bulin tartózkodott.

Innentől kezdve a következő évek során egyre több szolgáltatónál válr elérhető az SMS, és 2010-re a legszélesebb körben használt üzenetküldő szolgáltatássá vált: számítások szerint mintegy 3,5 milliárd embert küldözgetett rövid üzeneteket, vagyis az összes mobiltelefon-előfizető 80%-a.

Na, most ezt a bizonyos SMS-t bocsátja árverésre a Vodafone december 21-én, mégpedig nem helyettesíthető tokenként.

A nem helyettesíthető token, vagyis az NFT a blokklánc-technológia egyik egyre népszerűbbé váló újdonsága, és végső soron az egyik felhasználási módja, hogy egyfajta digitális igazolást jelentsen az az eredetiségre vonatkozóan. Így tehát az egyébként könnyen sokszorozható digitálisan létező alkotásokkal kapcsolatban is meg lehet állapítani, hogy melyik példány az "eredeti".

Jelen esetben az fog történni, hogy a Vodafone az első SMS eredeti kommunikációs protokolljának egyedi, részletes másolatát bocsátja árverésre NFT-vel hitelesítve. Az árverést a francia Aguttes aukciós ház szervezi, a nyertesnek pedig Ether kriptovalutával kell majd fizetnie.