Amikor megérkeztek az új generációs játékkonzolok, azaz a PlayStation 5 és az Xbox Series X, tudtuk, hogy nem fogjuk megúszni azokat a horrorjátékokat, amelyek kihasználva az új masinákban rejlő lehetőségeket minden korábbinál élethűbbek, azaz egyszóval, rémisztőbbek lesznek.

Nem is kellett (túl) sokat várni egy igazán nagy névre, hiszen az egész zsáner egyik legpatinásabb szériája bővült a közelmúltban egy új résszel. Megjelent ugyanis a Resident Evil Village, amely mint a neve is mutatja, a vidéki tájakra, falusi környezetbe kalauzolja el a rettegni vágyókat.

Szó szerint olyan, mintha egy horrorfilmet látnánkForrás: Origo

Mi egy Xbox Series X gép segítségével próbáltuk ki, amely jelenleg a világ legerősebb konzolja, úgyhogy minden feltétel adott volt a rémesen jó szórakozáshoz.

Resident Evil a végeken

A Resident Evil története az elmúlt durván három évtized alatt követhetetlenné vált. Mostanra már igazából meg sem lepődünk azon, hogy hogyan juthatunk el egy tipikus amerikai kisvárosból egy kelet-európai, közelebbről romániai falucskába, de mindegy, nem is fontos annyira. A lényeg, hogy innen indul a kaland, miután a főszereplő gyermekét elrabolták.

A klisék nem hiányoznak. Van őrülten vihogó öregasszony, zombi, farkasember és a többi szokásos rémségForrás: Origo

Szép lassan kiderül, hogy a környéket egy, a helyiek által egyszerre imádott, félt és gyűlölt asszonyság tartja rettegésben, amiben gyermekei, a Lordok nyújtanak neki segítséget. Természetesen ők azok, akik felelősek a kálváriákért, és nyilván velük kell leszámolni a kalandok során.

Játékmenet

A szokásoknak megfelelően egy szál gatyában indulunk, és innen kell keserves munkával összevadászni a felszerelést ahhoz, hogy legyen némi esélyünk. Ahogy haladunk előre a sztoriban, úgy ismerünk meg egyre több részletet, és úgy áll össze a kép arról, hogy mi is áll az egész ügy hátterében, és hogyan kapcsolódik ez a romániai esemény a komplex Resident Evil "mitológiához". 

Belső nézet módból látjuk az eseményeket, és a hangsúly alapvetően továbbra is a különféle rémségek levadászásán van. 

Emellett jutott azért hely a logikai feladványoknak is, amelyek ráadásul meglepően jól sikerültek, olykor komoly fejtörést okozva. A készítők természetesen, ahogy kell, adagolják a horrorkliséket, és a munkájukat jól is végezték, mert jó néhányszor halálra rémültünk a játék során. Az irányítás a szokásoknak megfelelően a kontrollerrel történik, a vezérlésbe pedig hamar bele lehet jönni. A szoftver kellően stabil, fagyást, szakadást, durva bugot nem tapasztaltunk. Ezt pedig a közelmúlt óriási bakijai után még mindig ki kell emelni pozitívumként sajnos.

Grafika, hangulat

Az új generációs konzolba pakolt irgalmatlan erejű hardvert még nem sok játék tudja teljesen kihasználni, de a Resident Evil Village esetében erre érezhetően törekedtek a készítők. A látványvilág ugyanis sokkolóan jó lett.

A látványvilág döbbenetesForrás: Origo

Sokszor gyakorlatilag filmszerű az élmény, megspékelve azzal, hogy mivel mégiscsak egy virtuális világról van szó, a határnak csak a fantázia szabhat határt. Ez persze egyrészt remek, másrészt pedig félelmetes, ráadásul szó szerint. Ilyen valósághű szörnyekkel, csápos-mechanikus lényekkel eddig még nem volt alkalmunk találkozni, és bizony már néha az motoszkált bennünk, hogy sok is a jóból. A hangulat pokolian jó, köszönhetően annak, hogy az egyes pályarészek (A Falu, a 4 Lord birodalma, Lady Dimitrescu kastélya, stb. ) felépítése, stílusa jelentősen eltér egymástól.

Az ellenfelek nem kegyelmeznekForrás: Origo

Gyakran az volt az érzésünk, hogy egy különösen elborult Tim Burton-filmbe másztunk be, szóval tényleg egy szavunk sem lehet a kivitelezésre és a hangulatra. Ebben egyébként óriási szerepet játszottak a hangok is, amelyek nagyon jól sikerültek. Kétségtelen, hogy a stúdiós szakemberek, hangmérnökök beleadtak apait-anyait, és ennek meg is lett az eredménye.

Kihívás és értékelés

Ezúttal is több nehézségi fokozat közül lehet választani, és bizony a legdurvább szinteken már igen komoly a feladat. Nincs mit szépíteni a dolgon, a Resident Evil Village tud rémesen nehéz is lenni, ahol kőkemény, izzasztó kihívások várnak a játékosra. Mi nagyjából 20 órányi tiszta játékidő alatt nyomtuk végig, ami elnézve a profi gamerek teljesítményét, nem valami jó eredmény, de tény, hogy rászántuk az időt a felfedezésre.

Tényleg olyan érzésünk volt, mintha egy "rendes" filmet néznénkForrás: Origo

Kifejezetten élveztük a programot (azt leszámítva, hogy néha tényleg nagyon megijedtünk), a Resident Evil Village megmutatta, hogy mi is a jelentősége az új generációs konzoloknak, hiszen a horror játékok univerzumában ez a darab abszolút szintlépést jelent minden téren a korábbiakhoz képest. Megnéztük egy régebbi (Playstation 4 Pro) gépen is, és ott is rendben volt a dolog, de tény, hogy a foga fehérjét egy nextgen gépen mutatja ki. 

Mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy a Resident Evil Village egy nagyszerű játék, egy igazi horror ékkő, és mindenkinek ajánlani tudjuk, aki kedveli ezt a stílust, szereti a rémisztgetést és a sötét okkultizmust. 

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!