Megszűnik a mobiltelefon alapeleme - hogy fogunk így telefonálni?

eSim, technológia, mobiltelefon, szolgáltató
Hagyományos plasztikkártya helyett chipre épül.
Vágólapra másolva!
A SIM kártya a telefononunkkal együtt nőtt hozzánk, hiszen ez a kis plasztiklap tartalmazza az összes, előfizetésünkkel kapcsolatos adatot. Tehát, hogy hány forintba kerül egy beszélgetés vagy SMS, mennyit internetezhetünk még, milyen extra szolgáltatásokat használhatunk, és még sorolhatnánk napestig. Nagyon úgy fest azonban, hogy a SIM kártyák ideje lejár, de nem tűnnek el ezek, hanem inkább átalakulnak. 
Vágólapra másolva!

Egy evolúciós folyamat közepén járunk éppen, hiszen a hagyományos kis plasztiklapok lassan nyugdíjba mennek, és átadják helyüket egy modernebb fejlettebb technológiának. Nagyon úgy fest, hogy jön az eSIM megállíthatatlanul.

eSIM, az mi?

Az eSIM-nek nevezett eljárás lelke, egy, a telefonba épített speciális chip, amely kiváltja a hagyományos plasztiklapokat, úgy hogy tartalmazza az összes szükséges adatot.

Hagyományos plasztikkártya helyett chipre épül. Forrás:Kaspersky

A beüzemelése ráadásul pofonegyszerű, nem kell semmit bedugdosni a készülékekbe, hiszen ez a chip már gyárilag megtalálható a modernebb, kompatibilis eszközökben. Mindössze annyit kell tennie a felhasználónak, hogy a gyártótól kapott (elektronikus) levélben megadott utasításokat kövesse. Ennek részeként fel kell lépni egy megadott internetes helyre, ott megadni a szükséges kódokat, elvégezni egy rövid regisztrációs folyamatot, és ezzel az aktiválás már meg is történt.

Elrontani, tönkretenni nem lehet semmit, és ha probléma adódna, akkor az aktuális szolgáltató ügyfélszolgálata lépésről-lépésre segít.

Azt fontos megjegyezni, hogy a dolog maximálisan biztonságos, egy eSIM profil csak egyszer tölthető le, és nincs rá lehetőség, hogy idegenek hozzáférjenek az adatokhoz.

Előnyök

E megoldás számos előnyt rejt magában. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy nincs szükség hozzá a hagyományos plasztikkártyára, amelynek köszönhetően több hely marad a telefonban a fontosabb dolgoknak, például az adattárolásra szolgáló memóriának, akkumulátornak vagy egyéb hardvernek. Nem kell tartani attól, hogy az olvasó elromlik, és használhatatlan lesz egy készülék. Sokkal könnyebben és olcsóbban lehet majd por- és vízálló telefonokat gyártani, így azok több ember számára válhatnak elérhetővé, és e szolgáltatások megjelenhetnek a még olcsóbb kategóriákban is.

Egyre több a kompatibilis készülék. Forrás: Origo

E technológia révén gyakorlatilag végtelen számú kompatibilis termékre juttathatóak el egy felhasználó előfizetési adatai úgy, hogy persze azokba sem kell semmilyen fizikai kártyát dugni. Elég csak aktiválni rajtuk az eSIM funkciót, megadni a szükséges belépési adatokat, és máris lehet például mobilnetezni is egy kompatibilis tablettel, okosórával vagy laptoppal. Ez pedig rengeteg lehetősége rejt magában, sokkal kényelmesebben lehet majd így például viselhető smart eszközön zenét hallgatni vagy üzeneteket fogadni.

A viselhető eszközöket is megváltoztatja. Forrás: Origo

Az sem utolsó szempont, hogy a műanyaglapok elhagyásával az azok gyártása és szállítása során keletkező környezeti terheket is el lehet felejteni. Azaz az eSIM környezetbarátabb megoldás, mint a hagyományos, régi eljárás. Szintén lényeges, hogy sokkal egyszerűbb lesz a szolgáltatóváltás, nem kell irodákba járkálni, ott sorba állni és ügyintézőkkel egyeztetni. Emellett az is egy nagy előny, hogy Európán kívül is lényegesen egyszerűbb lesz mobilkommunikációs szolgáltatásokhoz hozzájutni.

Ez az eljárás az okosotthon, okosváros eszközök közötti kommunikációt is lényegesen leegyszerűsítheti, így még inkább elterjedhetnek e megoldások. Ezek révén számtalan olyan automatizált folyamat válik elérhetővé, amelyekkel végső soron energia és ezáltal pénz spórolható meg.

Hátrányok

A legtöbb technológiához hasonlóan az eSIM-nek is vannak bizony hátrányai. Ezek között akadnak olyanok, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy egy új megoldásról van szó. Egyértelműen ilyen, hogy egyelőre még nem minden szolgáltató támogatja a kontinensen, de hazánkban például az év végéig az összes hazai cégnél elérhetővé válik ez az eljárás.

Azt sem lehet elhallgatni, hogy szervizelésnél pont, hogy problémát okozhat, hogy nincs könnyen eltávolítható kártya. Emiatt egy ideiglenes blokkolási folyamatra van szükség az adatok biztonsága érdekében, ami egy extra kényelmetlen procedúra. Ennél tényleg lényegesen egyszerűbb volt kikapni a plasztiklapot a készülékből, ez tény. Az is igaz, hogy nem lehet egyszerűen SIM kártyát cserélni, ha kölcsönadnánk valakinek a telefont. Ilyenkor végig kell menni az deaktivációs-aktivációs folyamaton, ami időigényes, és nem túl komfortos. Valamint az is bizony problémát okozhat, hogy az eSIM aktiválásához aktív netkapcsolat szükséges.

Minden a mérlegen

Ha viszont mindent a mérlegre teszünk, akkor kiderül, hogy a legtöbb felhasználó számára eSIM sokkal több előnyt kínál, ezért érdemes lehet váltani. De az is tény, hogy előfordulhatnak olyanok, akiknek ez a technológia hátrányt okoz inkább (például azoknál, ahol többen használnak egyetlen készüléket), és emiatt azért érdemes megfontolni a váltást. De már az is látszik, hogy előbb-utóbb ez a folyamat elkerülhetetlen lesz. Egyre több az eSIM kompatibilis termék, és ezek a tervek szerint fél évtizeden belül Európában és a világ fejlett részein teljesen kiszoríthatják hagyományos, csak régi SIM kártyával működő társaikat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!