Évekig elhúzódhat még a chiphiány

TSMC Fab 12A
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A TSMC felsővezetője szerint a koronavírus csak a végső döfést adta meg az iparnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben az egész világot a feje tetejére állított koronavírus-járvány felforgató hatásainak következtében jelentős hiány alakult ki a legkülönfélébb elektronikai komponensekből, ami nagyon közvetlenül az ellátási lánc és a chipgyártás akadozásának volt köszönhető.

A kép csak illusztráció Forrás: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

A helyzet ugyan érdemben javulni kezdett az elmúlt hónapokban, azonban a TSMC chipgyártó kutatási és fejlesztési részlegének vezetője szerint valamilyen mértékben még évekig elhúzódhat a chiphiány. Az IEEE Spectrumnak adott interjújában Dr. Y.J. Mii rávilágított, hogy a koronavírus-járvány igazából csak a végső pofont adta meg a félvezetőiparnak: a gyártók évek óta észlelték a chipek iránti kereslet növekedését, de nem volt világosan megjósolható, hogy milyen szintű lesz az irántuk való kereslet, így hezitáltak az utólag szükségesnek bizonyult mértékben befektetni a termelési kapacitásaik bővítésébe.

A felsővezető szerint most már egyértelmű a helyzet, ennek megfelelően a gyártócégek gigantikus összegeket invesztálnak az új gyárakba, ám ezek felépítése és munkába állítása éveket vesz igénybe.

Ennek megfelelően látszik a fény az alagút végén, de eltart még egy darabig, mire egyensúlyba kerül a kereslet és a kínálat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!