Forradalmi mobilkijelzőn dolgozik a Samsung

Samsung Galaxy S21 Ultra
Vágólapra másolva!
Áramspórolási célból szimultán többféle sebességgel frissítené a panel tartalmát.
Vágólapra másolva!

Nagy trenddé vált az elmúlt években a szokásos 60 Hz-nél magasabb képfrissítési sebességű kijelzők mobilokba és táblagépekbe való beépítése, hiszen ezekkel simábbnak hathatnak a panelen látható mozgások, például a weblapok görgetése vagy a mobiljátékokban való kamerapásztázás.

Csak a kijelző azon részeit frissítené gyorsan a Samsung, amelyeket van értelme Forrás: Samsung

A megoldás nagy negatívuma, hogy a kijelző képének gyakoribb frissítése plusz energiát emészt fel, emiatt ha sokat van használatban a 60+ hertzes mód, akkor csökkenhet az akkus üzemidő. A Samsung most előállt egy érdekes ötlettel a probléma kezelése érdekében, az egyik legújabb szabadalma szerint olyan kijelzőket kíván készíteni, amelyek felülete szimultán többféle sebességgel is frissíthető.

Felosztaná több területre a kijelzőt, ezeken a területeken pedig egymástól függetlenül volna állítható a képfrissítése sebesség.

Az ötlet szerint például böngészéskor a Samsung csak a kijelző azon területét frissítené nagy sebességgel, amelyen a görgetett weblap felülete jelenik meg. Eközben a panel többé-kevésbé statikus tartalmai, a kijelző tetején lévő értesítési csík, a böngésző kezelőfelülete, az Android alsó virtuális kezelőgombjai akár jóval a tipikus alatti tempóban is frissülhetnének.

A szabadalomhoz csatolt illusztrációs képen a Samsung három részre osztotta fel a kijelzőt, ezek egymástól különállóan 30 / 60 / 120 Hz sebességeken frissítik a panelen látható képet Forrás: Samsung / GalaxyClub

Még kiderül, hogy ténylegesen megvalósul-e az elképzelés, egyelőre a szabadalmaztatásnál tart a vállalat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!